Közélet

LMP: a kormány birtokpolitikája elnépteleníti a vidéket

LMP: a kormány birtokpolitikája elnépteleníti a vidéket

2016. november 19., szombat
LMP: a kormány birtokpolitikája elnépteleníti a vidéket
SZS20141218_sallai_robert_benedek_sajtotajekoztato_002

A kormány birtokpolitikája miatt elnéptelenedik a vidék - mondta Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője szombaton az MTI-nek.

Az ellenzéki politikus a témában tartott sajtótájékoztatója után telefonon adott nyilatkozatában közölte: a rendszerváltást követő kárpótlási rendszer révén majdnem kétmillió ember lett földtulajdonos Magyarországon, az Európai Unióhoz való csatlakozás után azonban ez a szám csökkenni kezdett, és láthatóvá vált, hogy a nagybirtokszerkezet irányába mozdulnak el a tulajdonviszonyok. A Fidesz-KDNP 2010 előtt azon a véleményen volt, hogy a több száz, adott esetben több ezer hektáros birtokok megjelenése nem szerencsés, hiszen így egyre kevesebb megélhetést tud kínálni a vidék - mondta.

Sallai R. Benedek

szerint ehhez képest jelenleg mintegy a 470 ezer földtulajdonosból 358 ezer (az összes tulajdonos több mint 76 százaléka) egytized hektár alatti birtokkal rendelkezik. A 100 hektár feletti tulajdonnal rendelkezők száma mindössze 7021, tehát 1,4 százaléka az összesnek, mégis a teljes termőföld-mennyiség mintegy felével, vagyis 2,6 millió hektárral rendelkeznek. "Ez azt jelenti, hogy az a fajta birtokstruktúra, az a fajta foglalkoztatás-struktúra, amiről a Fidesz beszélt, nem hogy nem valósult meg, ellentétes hatásban rögzült, és gyorsult a folyamat" - hangsúlyozta, hozzáfűzve: egyre nagyobb gazdaságok, egyre több támogatási igénnyel járulnak hozzá a vidék elnéptelenedéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.