Közélet

Fidesz: Magyarország erősödik, tovább csökkent a munkanélküliség

Fidesz: Magyarország erősödik, tovább csökkent a munkanélküliség

2016. november 29., kedd
Fidesz: Magyarország erősödik, tovább csökkent a munkanélküliség
szakmunkas_01

Magyarország erősödik, a polgári kormányzás óta 12-ről 4,7 százalékra csökkent a munkanélküliség, és 4 millió 400 ezer fölé emelkedett a foglalkoztatottak száma, amire 26 éve nem volt példa - közölte a Fidesz-frakció kedden az MTI-vel.

A párt arra reagált, hogy a Központi Statisztikai Hivatal bejelentette az augusztus-októberi foglalkoztatottsági adatokat. A foglalkoztatottak létszáma 138 ezerrel több volt, mint egy évvel korábban, a munkanélküliség pedig csökkent, 4,7 százalék volt e három hónapban. A Fidesz közleményében hangsúlyozták: a szocialisták kormányzása alatt a munkanélküliség megduplázódott, és a munkáért megalázó béreket fizettek. A Fidesz célja, hogy mindenki, aki tud, dolgozzon és munkájáért tisztességes bért kapjon - írták. Kiemelték: ennek érdekében jövőre meredeken emelkedik a minimálbér, a szakmunkás minimálbér, folytatódnak a béremelések a közszférában, és tovább csökkennek az adók.

KSH: tovább csökkent a munkanélküliség kora ősszel

Tovább csökkent a munkanélküliség az augusztus-októberi három hónapban: 4,7 százalék volt az egy hónappal korábbi 4,9 százalék után. A munkanélküliek száma egy év alatt 71 ezerrel 219 ezerre csökkent a 15-74 éves korosztályban - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal. A 25-54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 1,4 százalékponttal 4,2 százalékra, az 55-64 éveseké 1,8 százalékponttal 3,9 százalékra csökkent egy év alatt. Közel azonos mértékű javulás mellett a férfiakat némileg alacsonyabb szintű munkanélküliség jellemezte, mint a nőket - írta a KSH. A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 38 ezer fővel, 114 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 1,6 százalékponttal, 4,6 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 33 ezer fővel, 105 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 1,7 százalékponttal, 5,0 százalékra mérséklődött. A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 3,6 százalékponttal, 12,6 százalékra csökkent, de a munkanélküliek ötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,8 hónap, a munkanélküliek 46,2 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.