Írjon nekünk

Közélet

Fókuszban a TPMS javítása a Berkó autószerviznél

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

berko_autoszerviz002kf

A közelmúltban egy új műszerrel is gazdagodott a Berkó Autószerviz. A guminyomás érzékelő diagnosztikai eszköz egyedi problémák megoldását tette lehetővé.

„A guminyomás érzékelő szenzor egy 2013 óta szinte kötelező jelleggel beépített alkatrész, aktív biztonsági rendszer minden autóban. Ugyanolyan, mint a légzsák, kikerülhetetlen és kötelező. Csak ezzel a műszerrel tudjuk diagnosztizálni és javítani a TyrePressure Monitoring System, azaz a TPMS rendszer hibáját” – részletezte a guminyomás érzékelő és kódoló műszerről Maróti Krisztián, a Berkó autószerviz műhelyfőnöke. „A gyári szenzorok még borsos árban mozognak, mivel a gyári licencet kell megfizetnünk. Léteznek már utángyártott szenzorok, melyek lényegesen olcsóbbak, viszont ezeket rá tudjuk tanítani az új műszerünkkel az autó komputerére, ami veszi a jelet minden kerékről. A TPMS rendszer helyes működése az üzemanyag csökkentés szempontjából is előnyös. Egy aktív biztonsági rendszerről van szó. Ezt a műszaki vizsgabázison is vizsgálják, mert ha világít a TPMS lámpa, akkor nem is megy át a vizsgán az autó. A TPMS álló helyzetben is képes figyelni a keréknyomásokat. Ekkor hosszabb intervallumokban teszi ezt, míg menetközben folyamatosan ad jelet, és ha valahol nyomáscsökkenést érzékel, akkor sűrűbben figyeli a kérdéses kereket a defekt elkerülése érdekében. Mint arra Maróti Krisztián kitért, ezeknek a szenzoroknak a mechanikai sérülésen kívül egyetlen hibája van. A benne lévő elem 5-7 éves élettartammal bír, azonban ezt cserélni nem lehet, csak új szenzor segíthet a problémán. „Az emberekben felmerül a kérdés, hogy ez egy felesleges alkatrész, mert valamikor a Ladákban sem volt ilyen. Ez igaz, de kanyarstabilitás, fogyasztás, és gumi élettartam szempontjából is fontos lehet a működése” – összegezte Maróti Krisztián.

A téli közlekedés veszélyeire is figyelmeztetnek

Az autónk megfelelő téli felkészítésével sok felesleges bosszankodástól megkímélhetjük magunkat: az ilyenkor jellemző problémák mindegyikére kínál megoldást az Algyői úti Berkó Autószerviz. Az elmúlt napokban már kaptunk egy kis ízelítőt a télies időjárásból. A karácsony közeledtével pedig egyre jobban szoríthat bennünket az idő, amikor bizony igen kellemetlenné tud válni, ha az autó problémája is akadályoz minket. Érdemes felkészíteni a télre az autónkat is, a megváltozott útviszonyokon pedig csak akkor közlekedhetünk biztonságosan, ha a nyári abroncsokat téliekre váltjuk.

A Berkó Autószervízben gyors és szakavatott munkatársak segítenek abban, hogy téli gumival közlekedhessünk. „Nálunk nem kell sorban állni, de érdemes időben bejelentkezni, gumis kollégánk centírozással és gumicserével is foglalkozik. Amennyiben új gumira lenne igény a kopás miatt, akkor katalógus alapján, több helyről árajánlatot kérve be tudjuk ezt szerezni, ebben is tudunk kedvezni az ügyfeleinknek” – hangsúlyozta Berkó Zoltán, a szerviz tulajdonosa. Csapatát Bakaity Attila, autóvillamossági szerelő, valamint Tóth Pál és Oláh Attila autó és gumiszerelők teszik teljessé Maróti Krisztián műhelyfőnök mellett.

berko_autoszerviz001kf

Mint azt Berkó Zoltán hozzátette, Magyarországon sok családban van kettő autó, a hölgyek által használt gépjárműveket leginkább a gyerekek iskolába, edzésre szállítására használják, ám tapasztalataik szerint ezeket az autókat elhanyagolják. Tél előtt érdemes a hölgyek autóját is felkészíteni, mivel ilyenkor elsődleges szempont a biztonság, így a fékek vastagsága, féktárcsák állapota, fékolaj ellenőrzése kerülhet előtérbe. Az ilyen autóknál gondot jelenthet a mínuszokkal együtt beköszöntő gyakori nehézkes indítás, így elsősorban az akkumulátorok állapotát, valamint az ezt szinten tartó generátorokat vizsgálják át.
„Ha lemerül az akkumulátor otthon vagy a garázsban, és kérik a szomszéd segítségét, akkor nagyon kell figyelni a „bikázáskor” a helyes polaritásra. El lehet indítani bikázva, de ha fordítva teszik fel a sarukra a kábelt, akkor ez “kis tévedés” nagyon komoly problémát tud okozni az autó elektronikájában. A 2012-től forgalomba hozott autók elektronikai részegységei – aminek az értéke több százezer forint is lehet – nagyon sérülékenyek. Most is van egy ilyen autó a praxisunkban, ami pórul járt egy ilyen fordított polaritás felhelyezés után. Az elektronika megégett, újat kell rendelni. Ezt pedig egyszerűen nem is lehet az autóba integrálni, sajnos komoly műszerezettség kell ahhoz, hogy az autóval fel tudjuk ismertetni az új eszközt. Ez borzasztó sok idő és pénz is. Ha komolyabb a probléma, akkor tudunk autómentéssel is segíteni, hiszen sokkal jobban jár valaki, ha kifizeti az autómentő költségét, mintha véletlen tönkretesznek benne valamilyen elektronikát” – figyelmeztetett Berkó Zoltán.

A fagyálló folyadékokat sem árt ilyenkor megméretni. A téli szélvédő mosó tartályokat ajánlott teljesen leengedni, és viszonylag erős koncentrátumú, fagyálló tartalmú szerrel feltölteni, mert mint Berkó Zoltán felhívta rá a figyelmet, sokszor a kereskedelmi forgalomba került folyadékot forgalmazó cégek nem mindig az igazságot tüntetik fel a flakon címkéjén. Így a mínusz 20 fokos, lehet, hogy mínusz tíz foknál már használhatatlan, így érdemes mínusz 70 fok körüli szélvédőmosót beszerezni. „Ha ezek befagynak, akkor ez az ablakmosó motort is szétrepesztheti, így költségesebb lesz a javítás. Kellemetlen az, ha az ember a családjával jól akarja érezni magát télen, elmegy síelni, és az ausztriai havasokban, mínuszokban nem indul az autója. Sokkal drágább lesz a javíttatás, mintha itthon egy prevenciós, megelőző jelleggel elhoznánk hozzánk az autót egy átvizsgálásra.

A téli gumi csere után, amikor lekerül a kerék, sok olyan dolgot tudunk feltárni, ami előtte nem volt látható, a fékbetét vastagságot, féktárcsa méretet, vagy a lengéscsillapítók állapotát. Az indítások során az akkumulátor hibákra is fény derül, minden esetben szólunk az ügyfélnek, ha probléma van” – fejtette ki a Berkó Autószerviz vezetője.

Az ünnepek közeledtével egyre sürgősebb az embereknek, hogy minél hamarabb újra használni tudják autóikat: ám mint Berkó Zoltán hozzátette, sok esetben akkor jelentkeznek az ügyfelek, amikor már tapasztalható a probléma, pedig az előre gondolkozás sokkal kifizetődőbb. A téli hideg miatt fokozottabb igénybevételnek vannak kitéve a generátorok és az önindítók. Véleménye szerint ,már az első hiba észlelésekor fel kellene keresni szaktanácsért a szervizt. „Felkészültünk a hideg közeledtére, az akkumulátorok széles palettájával is szolgálni tudunk. Aki ilyen problémával fordul hozzánk, raktárról, készletről azonnal ki tudjuk szolgálni új akkumulátorral. Ha egy akkumulátor lemerül, annak általában a generátor a probléma háttere, az indítási problémákat is tudjuk orvosolni” – tért ki az általános hibákra Berkó Zoltán.

A gyorsaságban rengeteget jelenthet a megfelelő diagnosztika. A tulajdonos elmondta: szervizük nem márkára szakosodott. Sokféle autóval és problémával fordulnak hozzájuk az ügyfelek, viszont számos diagnosztikai eszközzel rendelkeznek.

A Berkó Autószerviz az Algyői út 51. alatt található telephelyén hétköznaponként reggel nyolctól délután öt óráig várja a magán, valamint a céges, flottás autóval rendelkező ügyfeleket is, míg szombaton nyolctól délig tart nyitva. Bejelentkezésre a 0620/340-90-40-es telefonszámon van lehetőség.

(X)

Közélet

Több, mint 2.000 szegedi Nemesi Pál családi piknikjén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nemesi azt mondta, az időseknek gyógyszer-házhozszállítással és vészhívó szolgáltatással, a családosoknak pedig a lakótelepek közterületeire és lépcsőházaiba felszerelt biztonsági kamerákkal fognak segíteni.

Tovább olvasom

Közélet

Mit lehet tenni a szegedi zombidrogos-invázió ellen?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Nem a rendőrök ezért a felelősek! Másnak kellene ezen a helyzeten segíteni. A szociális, szakmai ellátórendszer fejlesztése, kiemelt önkormányzati támogatása jelenthetné az egyik megoldást, de ez billeg Szegeden.

Tovább olvasom

Közélet

Nyolc új trolibusz áll forgalomba idén Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Aktuál