Gazdaság

Év végéig minden munkavállaló számára ki kell adni az idei szabadságot

Év végéig minden munkavállaló számára ki kell adni az idei szabadságot

2016. november 9., szerda
Év végéig minden munkavállaló számára ki kell adni az idei szabadságot

Év végéig minden munkavállaló számára ki kell adni az idei szabadságot - figyelmeztet a Trenkwalder.

A személyzeti szolgáltató cég felhívja a figyelmet: a szabadság idei kiadásának elmaradása főszabály szerint akkor is jogszabálysértésnek minősülhet, ha az adott időszakban a munkavállaló sem akart szabadságra menni. "Immár harmadik éve csupán az életkor szerint járó pótszabadság vihető át a következő évre, ami kortól függően 1-10 nap lehet, egy fiatal munkavállaló esetén tehát nem több, mint néhány nap" - idézi a tájékoztatás

Selmeczi Rékát

, a Trenkwalder jogi és munkaügyi szolgáltatások üzletágának vezetőjét. Ez az átviteli lehetőség sem automatikus azonban a szakember szerint, mivel a feleknek (a munkáltatónak és a munkavállalónak) naptári évenként külön meg kell állapodniuk róla. Különösen a kisebb cégek esetében tapasztalják az elmaradást a szabadságok időarányos kiadásában, és éppen ez az a vállalati kör, amelyben a munkavállalók kisebb létszáma miatt nehezebb is megoldani a szabadságolások miatt szükségessé váló helyettesítéseket - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.