Írjon nekünk

Közélet

Elutasította a perújítást a Szegedi Ítélőtábla a pécsi emberölés ügyében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Az emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt G. B. vádlott perújítási ügyében a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a Pécsi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét megváltoztatta és a perújítást elutasította. Így az alapeljárás során hozott felmentő ítélet lépett érvénybe.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az alapeljárás során első fokon a Pécsi Törvényszék, majd másodfokon a Pécsi Ítélőtábla egyezően arra a megállapításra jutott, hogy nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani, miszerint az emberölés bűntettét a vádlott követte el, ezért felmentette a vád alól.

A perújítási eljárásra G. E. tanú vallomása alapján került sor. A Szegedi Ítélőtábla ezt a tanúvallomást alaposan elemezve úgy látta, hogy a tanú vallomása több esetben bizonytalan, egymásnak ellentmondó állításokat tartalmaz, illetve úgy ír le cselekménysort, ahogy az a valóságban nem történhetett meg. Vagyis a tanú vallomása semmivel nem vitte közelebb az igazság kiderítéséhez az ügyet, ezért változatlanul nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani a vádlott bűnösségét. Ezért a perújítást, mint alaptalant, el kellett utasítani. A végzés jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

A perújítás elutasításának előzményei

Az alapeljárás során a Pécsi Törvényszék első fokon a vádlottat valamennyi ellene felhozott vád alól felmentette, majd a Pécsi Ítélőtábla másodfokon az első fokú ítéletet 2012 decemberében jogerőre emelte.
2014 szeptemberében a Pécsi Ítélőtábla – mivel új bizonyíték került elő – perújítást rendelt el az ügyben, és megküldte az iratokat a Pécsi Törvényszéknek.

A Pécsi Törvényszék nyereségvágyból elkövetett emberölés és négy rendbeli okirattal visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek, perújítási eljárást követően, 2015. december 21-én G. B. (1982) vádlottat. Ezért őt a bíróság 18 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezett, így került az ügy Szegedi Ítélőtáblára.

A perújítási eljárás során hozott I. fokú ítélet szerint a vádlott 2008-ban ismerkedett meg Sz. L. sértettel Pécsett. Kapcsolatuk alapja a kábítószer volt, mivel a vádlott rendszeresen fogyasztott drogot, míg a sértett kábítószer eladással is foglalkozott. A két férfi a rendszeres vásárlások kapcsán jó ismerős lett.

A sértett aki a kábítószer-értékesítés során különböző bűnözői körökkel is kapcsolatba került, rendkívül gyanakvó, mindenkivel szemben bizalmatlan volt. Otthonába, ahol egy gáz riasztópisztolyt is tartott, csak jó ismerősöket engedett be.

G. E. 15 éves korában ismerte meg a vádlottat, 2009 augusztusában. Később összebarátkoztak, előfordult, hogy együtt kábítószereztek, s a vádlott tudta azt is, hogy fiatalember nem idegenkedik a bűnözéstől sem.

2010. január elején a vádlott úgy próbált javítani anyagi helyzetén, hogy eltervezte: kirabolja Sz. L.-t, mert feltételezte, hogy kábítószer és egyéb ügyletei eredményeként szép jövedelemre tett szert, és otthonában is nagyobb összegű készpénzt tart. Tervébe fiatal barátját. G. E.-t is beavatta. Tervük az volt, hogy kábítószer-vásárlás ürügyén jutnak be a sértett lakásába, ahol bántalmazzák, leütik, majd elveszik a pénzét és az értékeit. Arra számítottak, hogy a sértett nem fog feljelentést tenni, mert akkor kiderülne törvényellenes tevékenysége.

2010. január 30-án este G. E., aki sokáig húzódozott a tett elkövetésétől, felment a vádlott lakására. Az közölte vele, hogy még aznap véghezviszik a rablást. A sértett lakásához mentek, majd amikor a férfi beengedte őket, egy idő után a kábítószer vásárlására terelődött a szó.

A vádlott azt kérdezte a sértettől, hogy 20 ezer forintból tud-e visszaadni. A házigazda a szekrényből egy pénztartó kazettát vett elő, amelyben különböző címletű papírpénzek voltak. Ezután mindhárman marihuánás cigarettát szívtak, majd kimentek a konyhába, ahol a vádlott kétszer váratlanul ököllel nagy erővel arcon ütötte a sértettet.

A sértett G. E. felé tántorodott, mire ő is kétszer lesújtott ököllel a férfira. Ekkor a házigazda földre került, és könyörögni kezdett, hogy ne bántsák. Azonban a vádlott nagy erővel két-háromszor fejbe rúgta a sértettet, eközben a társa a lakás átkutatására indult. A pénzkazettában 160 ezer forintot talált, miközben a vádlott tovább folytatta a sértett bántalmazását, végül egy késsel átvágta a nyakát, ami a sértett halálát okozta.

G. E. a dulakodás zajára visszalépett a konyhába, majd látva a földön fekvő, erősen vérző sértettet, pánikba esett és azonnal elhagyta a lakást. Társa mintegy 20 perccel később követte. Ez idő alatt értéktárgyakat vett magához, valamint magával vitte a sértett iratait is. A 160 ezer forintot később a két támadó elosztotta egymást között.

Kommentek

Közélet

Örkény-egypercesben a mindennapok valósága

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kultúrát nem magyarázni, hanem átélni érdemes.

Tovább olvasom

Közélet

Borból idén sem lesz hiány

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Közel tizenöt borrend érkezett határinkon belülről és túlról az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, 2018 első rendezvényére. A Vince-napi vesszővágás során az idei évben várható termést is megjósolták. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Nem vagy bunkó, ha nem tudod, milyen nap van ma!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Január 22-én 1989 óta ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, merthogy Kölcsey Ferenc napra pontosan 195 éve véglegesítette a Himnusz szövegét. Ám ha őszintén bevalljuk, ha nem interneteznénk, erre talán mi sem emlékeznénk.

Tovább olvasom

Aktuál