Közélet

Szegedi szakember: Donald Trump celebsége teheti amerikai elnökké Hillary Clintont

Szegedi szakember: Donald Trump celebsége teheti amerikai elnökké Hillary Clintont

2016. november 5., szombat
Szegedi szakember: Donald Trump celebsége teheti amerikai elnökké Hillary Clintont
donald_trump_hillary_clinton

Történelmi kampány végéhez közeledik az amerikai elnökválasztás, november nyolcadikán voksolnak az Egyesült Államok új elnökének személyéről, két különleges jelöltről kell döntést hozniuk a választóknak. Az esélyekről, indokokról és következményekről Merkovity Norberttel, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszékének tudományos munkatársával beszélgettünk.

Az Egyesült Államok elnökét közvetett módon választják meg, a magukat a választási névjegyzékbe felvetető amerikai állampolgárok csak elektorokat, azaz államonként a pártok aktivistáiból alakult, eltérő létszámú elektori csoportokat választják meg, tehát ötven választás folyik egy időben. Az egyes államokból a legtöbb szavazatot kapó párt elektorai jutnak be az elnököt ténylegesen megválasztó elektori testületbe. Elnökké választáshoz az elektori szavazatok egyszerű többsége, azaz 270 voks kell. Az elnökválasztás napján nemcsak az elnököt és a vele együtt induló alelnököt választják meg, hanem két évre a 435 tagú képviselőház tagjait és a 100 tagú szenátus egyharmadát is.

„A jelenlegi kampány mindenféleképpen történelmi, egyrészt abból a szempontból t, hogy nagyon ritkán fordul elő olyan, amikor mind a két párt jelöltje teljesen friss, tehát nem indul a volt elnökjelölt, és a jelenlegi elnök sem hosszabbít” – nyilatkozott hírportálunknak

Merkovity Norbert

.

Barack Obama

elnök nem tud hosszabbítani, mert kitöltötte a ciklusát,

Joe Biden

alelnök pedig úgy döntött, hogy nem indul. Az elnökjelöltek frissességét idézőjelesen kell érteni, mert

Hillary Clinton

politikai múltja messzire nyúlik vissza, 2008-ban indult az elnökjelöltségért, de nem nyerte meg a demokrata előválasztásokat. Történelmi a mostani kampány abból a szempontból is, hogy olyan még nem történt, hogy az egyik nagy párt jelöltje, ebben az esetben a republikánus párté egy párton kívüli személy legyen, nem csak párton kívüli, politikán kívüli is,

Donald Trump

egy ingatlanmágnás, aki a celeblétbe is belekóstolt a saját televíziós műsorai által.

merkovity_norbert003kf

A jelöltek által mutatott nagy eltérések az esélyeket is komolyan befolyásolják. „Nagyon szűk az a járható út, amelyen végig kellene mennie Trumpnak ahhoz, hogy megnyerje a választásokat, jelenleg úgy néz ki, hogy a billegő államok - vagyis azok az államok, amelyek esetében még nem biztos, hogy tudjuk, hogy mi lesz a végeredmény - közül az összeset meg kell nyernie, csak akkor lehet belőle elnök” – emelte ki az SZTE oktatója.

Ez a feladat viszont profi politikusoknak, profi tanácsadókkal sem sikerülhet minden esetben, nagy valószínűséggel Donald Trump-nak sem fog sikerülni.

„Ami inkább érdekes a választás e szakaszában, az az, hogy mi történik az amerikai szenátussal és képviselőházzal, azaz a Kongresszusban ki fog többséget szerezni” – fogalmazott Merkovity Norbert. A Szenátusban a demokratáknak megvan az esélyük arra, hogy kiegyenlítsék az erőviszonyokat, eddig ők voltak kisebbségben, a kongresszusi választásokról pedig a közvélemény-kutatások eléggé ritkák, így most úgy tűnik, hogy a republikánusok nyerhetik meg az alsóházat, a képviselőházat, de még akár meglepetés is születhet.

A teflon is tud kétélű lenni

Donald Trump talán minden idők legellentmondásosabb elnökjelöltje, szélsőséges megnyilvánulásai, megbotránkoztató stílusa még a republikánus táboron belül is ellentéteket szül. Jogosan merülhet fel a kérdés: egy ilyen megosztó személy hogy válhatott elnökjelöltté? „Trump sikerének egyik okát abban kell keresni, hogy mi a jelenlegi helyzet a választók szempontjából Amerikában. Nem sokkal eltérőbb, mint amit Európában találunk, kiábrándultak a politikából, a fősodrú politikából, a washingtoni politikusokból” – fejtette ki véleményét Merkovity Norbert. Trump ehhez képest kívülről érkezik, teljesen mást képvisel, mint amit a többi republikánus párti jelölt. A republikánus párti szavazóknál akad egy külön említésre méltó momentum, az, hogy ők még elégedetlenebbek, még inkább haragudnak a washingtoni politikára.

Trump populista megnyilvánulásai, mint például a mexikói határra épülő fal terve, és a népszerűséget, celebséget hajszoló politikája megtalálta azt a közeget, ami reagál erre a fajta a politikára, viszont ez maximálisan nem elég arra, hogy választásokat lehessen nyerni.

A másik oka annak, hogy Trump befuthatott, az az, hogy maga az amerikai választások demokratikus folyamata egy XVIII-XIX. században kialakított folyamat, amiben az igazi változást az elektronikus média, a rádió, a televízió megjelenése hozta, de azóta nem történtek változások. Ez a rendszer nem igazán reagált az internet hozta újításokra, úgy, mint a közösségi médiában folyó politizálás, és Trump, mint televíziós személyiség, ráérzett arra, hogy hogyan kell megszólítani ezeket az embereket és maximálisan kihasználja és kihasználta a republikánus előválasztások során is azt, hogy beszélni kell folyamatosan. Az internet lehetővé teszi azt, hogy sokat lehet kommunikálni, és ezekkel aztán elkezdenek foglalkozni az emberek, elkezd foglalkozni a média és nem kell megállni, nem kell hagyni a médiát, hogy feldolgozza ezeket az információkat.

U.S. Republican presidential candidate Trump hugs a U.S. flag as he takes the stage for a campaign town hall meeting in Derry

„Például a mexikói fal megépítése, nem pusztán egy elnöki akarat eredménye lehet, Trump viszont ezt nem hagyta, beszélt tovább, mondott más ügyeket, ezért terjedt el róla az, hogy ő a teflonjelölt, minden dolog, amit mond, legyen az bármekkora blődség, az őt nem érinti a támogatottságában, nem érinti abban, hogy változtasson a kommunikációján” – mondta el az SZTE oktatója. Ez a taktika egészen addig működött, amíg a nőügyek nem kerültek elő, illetve az, hogy milyen lealacsonyító módon beszélt a nőkről Trump. Az előválasztások arról szólnak Amerikában, hogy a két nagy párt megversenyeztesse a jelölteket, és hogyha bárkinek van valamilyen karakterhibája, jellemhibája, az ott derüljön ki. Trump-ról lehetett tudni ezeket a jellemhibákat, mégis gyorsabb volt az ő kommunikációja, mint a demokratikus folyamat, így juthatott el a republikánus párt konvenciójáig, ahol megnyerte az előválasztásokat. Viszont mostanság kezd el ez a dolog visszafelé elsülni Trump-ra nézve, hiszen folyamatosan veszít a támogatottságából, elveszíti a csatatérállamokban a versenyeket.

A politikus a celebbel szemben

Hillary Clinton hajrájának lendületét megtörte, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) újraindította a nyomozást a demokrata elnökjelölt e-mailjeinek ügyében. AZ FBI munkatársai október utolsó napjaiban új elektronikus levelekre bukkantak, amelyek "hozzátartoznak" a Clinton-féle e-mailek korábbi vizsgálatának ügyéhez. Az FBI-nak át kell néznie ezeket a leveleket is, hogy megállapítsa, tartalmaznak-e titkosított információkat, s ennek fényében az FBI korábbi döntése - miszerint nem javasol vádemelést a demokrata párti elnökjelölt ellen - változatlanul érvényes-e. Az első kommentárok arra mutatnak rá: nem biztos, hogy a választásokat érdemben befolyásolja az FBI-vizsgálat újraindítása, hiszen egyes szövetségi államokban már folyik a korai szavazás.

Donald Trump ellenfele, Hillary Clinton sem tartozik minden idők legnépszerűbb elnökjelöltjei közé, számos botrány kapcsolódik a nevéhez, mindazonáltal megvan az esélye arra, hogy az Egyesült Államok első női elnöke legyen. „A demokrata politikus a folytatója annak a sornak, ami a világpolitikában elindult, hogy a gazdaságilag erős államok élén nők jelennek meg vezetőként, ebben nincs semmi furcsaság, semmi újdonság, teljesen beleillik abba a képbe, ami most a világban zajlik, és ez valahol üdvözölendő is” – nyilatkozta hírportálunknak Merkovity Norbert. A 2008-as kampányához képest nem kapott komolyabb hangsúlyt az, hogy ő női jelölt, és ő lehet az első női elnök, ez 2008-ban jóval inkább központi helyet foglalt el a kampányában. Most az oktatásügyi, gazdaságpolitikai program, amit rendkívül fontosnak tart, tehát inkább szakpolitikai kérdésekről beszél többet, mintsem arról, hogy ő lehet az első női elnök. „Az ellenfél táborában még azt is sokan megkérdőjelezik, hogy mennyiben nő Clinton, de ezek már a trump-i keserűségből fakadó kijelentések” – tette hozzá. Clinton sem makulátlan jelölt, ellenfelei számos alkalommal vádolják meg azzal, hogy kudarcokkal teli politikai pályafutás áll mögötte. „Aki politikus, és egyik pozícióból a másikba pályázik, a múltja egyértelműen mérhető és az alapján meg lehet arról a személyről állapítani valamit, hogy hogyan teljesítette korábban a munkáját” – fogalmazott Merkovity Norbert. Nincs ez másképp Clinton esetében sem, mint kormányzó first lady, mint fehér házi first lady, mint szenátor, és mint külügyminiszter, de az, amit ő eddig letett az asztalra, az nem feltétlenül vállalhatatlan. Amiről azt állítja az ellenfele, hogy belebukott, például Trump és csapata folyamatosan Clinton-ra hárítja az Iszlám Állam létrejöttének felelősségét, nem feltétlenül fedi a valóságot, az Iszlám Állam estében legalább annyira van jelen a Republikánus párt, mint a Demokrata párt, és úgy tűnik, hogy ezt a választók többsége is átlátja.

U.S. Democratic presidential nominee Hillary Clinton holds a rally at John Marshall High School in Cleveland, Ohio

Felmerül az a kérdés, hogy mit bizonyít valaki államvezetői képességeiből, hogy korábban csődbe vitt cégeket azért, hogy éveken keresztül ne kelljen adót fizetnie? Clinton-ról tudható, hogy milyen politikai múlttal rendelkezik, és hogy mit képvisel, Trump-ról ezt nem feltétlenül lehet elmondani.

Clinton-nak nagy szerencséje, hogy Trump az ellenfél, mert ha egy szakpolitikákban sokkal jártasabb ellenfele lenne, biztos, hogy sokkal nagyobb kihívás lenne ezt a választást megnyerni.

„A hosszabb út több hibázási lehetőséget is rejt magában, viszont ez most nem igaz, van egy politikus és egy celeb egymás ellen, és a celeb életéből sokkal több kínos részlet derülhet ki” – hangsúlyozta Merkovity Norbert. Kiemelte, hogy ha az emberek elfordulnak a politikától, általában a celebvilág az, ami megragadja a figyelmüket, és az ottani világban bekövetkező hibás lépéseket jobban átélik az emberek, és emiatt jobban is visszaüthetnek, mint az, hogy 2001-ben szenátorként Clinton támogatta-e az iraki bevonulást vagy sem.

Megújulás mindkét oldalon

Mind a Demokrata, mint a Republikánus Párt részéről változások esedékesek november nyolcadika után, ezek mikéntjét azonban meghatározza a voksolás kimenetele. Ha Trump nyer, akkor a republikánus pártvezetésnek az a szándéka, hogy levetkőzze magáról a főleg fehér amerikaiaknak szóló politizálást, dugába dől, hiszen Trump erre erősített rá. Ha Trump veszít, akkor a republikánus pártnak meglesz az esélye a megújulásra, de akkor a Trump választók, akik ott vannak a párt környékén, politikai alternatíva nélkül maradnak. Elképzelhető az, hogy kettészakad a Republikánus Párt, - volt már példa ilyesmire korábban - az a kérdés, hogy a szakadásból mennyi idő alatt térne vissza a normális kerékvágásba a párt megmaradt része. A másik oldalon a kiszakadt, szeparatista republikánus párt valószínűleg egy európai értelemben szélsőjobboldali párt lenne, az is kérdés, hogy mekkora fogadtatása lenne egy ilyen pártnak az Egyesült Államokban.

merkovity_norbert001kf

A demokratáknál szintén érik egy megújulás, hiszen a két legfőbb demokrata jelölt az előválasztások idején 68, illetve 74 éves volt, tehát egy fiatalításnak nagy hasznát látná a Demokrata Pártra. Ha Clinton veszít, akkor a fiatalítási folyamatot fel kell gyorsítania a pártnak, ha nyer, akkor pedig kényelmesebb pozícióból vághatnak bele, de akkor is fel kell építeni olyan személyeket, akik országosan ismertek lesznek a 30-40, esetleg 50 éves korosztály tagjai. Külpolitikai szempontból, ha Trump végez az élen, akkor várható, hogy az amerikai külpolitika éles fordulatot vesz abból a szempontból, hogy Európa felé mennyi figyelem fordul majd Amerika felől. Az Obama-adminisztráció sem foglalkozott túl sokat Európával, Trump-tól még kevesebb várható, ráadásul a republikánus elnökjelölt megkérdőjelezte a NATO létjogosultságát is. „Kérdés, hogy mi történne a katonai szövetséggel, az EU és az USA között kötendő szabadkereskedelmi megállapodással. További kérdés, hogy mi történik Amerika Európán kívüli szövetségeseivel, például Dél-Koreával, Japánnal, akik Észak-Korea által fenyegetve érzik magukat és mi történik Amerika és Kína között hosszabb távon” – vetette fel az egyetemi oktató. Amerika és Oroszország között pedig úgy tűnik, hogy egyfajta közeledés képzelhető majd el, hiszen

Vlagyimir Putyin

és Trump támogatólag nyilatkozik egymásról. Clinton győzelme esetén a külpolitikában igazán nagy fordulatok nem várhatóak. „Továbbra is megkérdőjelezném, hogy az EU és Amerikai közt kötendő szabadkereskedelmi egyezménynek lesz-e folytatása, úgy tűnik, hogy inkább Obama egyik politikai célkitűzése volt, Clinton valószínűleg nem fogja erőltetni a szabadkereskedelmi megállapodást, illetve várható, hogy más kereskedelmi megállapodások sem fognak születni” – mondta el Merkovity Norbert. Ha a demokrata elnökjelölt győz, akkor szinte borítékolható, hogy a NATO jelenlegi formájában fennmarad, Oroszországgal továbbra is fagyos marad a kapcsolat, valamint Japán és Dél-Korea jobban számíthat Amerikára, mintha Trump lenne az elnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.