Egészség

AIDS ellenes világnap Szegeden

AIDS ellenes világnap Szegeden

2016. november 28., hétfő
AIDS ellenes világnap Szegeden

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban nyilvánította az AIDS betegség ellenes világnappá december elsejét. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az idén is szeretné felhívni a figyelmet a HIV fertőzés megelőzésére, szűrésére, ezért az alábbi AIDS-ellenes Világnapi programokkal készül.

November 30-án, 10 és 15 óra között a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) rendezvényén Egészségsarok és Tumor modell sarok néven interaktív foglalkozás keretében az érdeklődő fiatalok here-, valamint emlőönvizsgálattal ismerkedhetnek, illetve HIV/AIDS totó kitöltésével a fertőzéssel kapcsolatos ismereteiket fejleszthetik. Ugyanitt 13.00-15.00 óra között anonim HIV szűrésre is lehetőség lesz. December 1-én, délelőtt a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában zártkörű összevont egészségfejlesztési interaktív órákat tartanak a népegészségügyi főosztály munkatársai ugyanebben témakörben. A HIV vírus az immunrendszert károsítja, legyengíti, mely által a fertőzött ember szervezete sokkal sebezhetőbbé válik az egyébként banális fertőzésekkel szemben is. A vírus átadható direkt nyálkahártya-kontaktussal, vagy különböző testfolyadékok által, mint vér, ondó, előváladék, hüvelyváladék, és anyatej. A fertőzés bekövetkezhet közösülés során, fertőzött injekciós tű használata által, anya és csecsemő között a terhesség, szülés és szoptatás alatt, vagy ha a fent említett folyadékok valamelyike nyálkahártya- vagy bőrsérüléssel érintkezik. A HIV vírus nem terjed kézfogással, öleléssel, közös evőeszköz, fürdőkád, WC használattal, nem terjed köhögéssel tüsszentéssel, rovarok csípése által (pl.: szúnyog, tetű, poloska, stb). Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Szeged, Derkovits fasor 7-11. szám alatti orvosi rendelőjében minden héten, szerdán 12:00-16:00 óráig és csütörtökön 7:30-11:30 óráig anonim módon, térítésmentesen, bárki ellenőrizheti egy vérvételt követően, hogy fertőződött-e a HIV vírussal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.