Egyetem

A szájüregi rák korai felismerését kutatják

A szájüregi rák korai felismerését kutatják

2016. november 29., kedd
A szájüregi rák korai felismerését kutatják

A Szegedi Tudományegyetem vezette konzorcium mintegy 690 millió forint támogatást nyert a „Szájüregi megbetegedések molekuláris vizsgálata” című kutatási programra. A tudósok a szájüregi rák és a fogágyi gyulladások korai felismerését kutatják.

Európában vezető, világviszonylatban dobogós helyet „vívott ki" Magyarország az utóbbi két-három évtizedben a szájüregi daganatos megbetegedések számában. A negatív rekordot tetézi, hogy nálunk halnak meg a legtöbben ebben a ráktípusban. A fogínygyulladás is népbetegség – hazánkban minden harmadik embert érint valamilyen szinten. A négy évig tartó projekt során ezeket a betegségeket szeretnénk vizsgálni azért, hogy megérthessük, milyen tényezők vezethetnek a kialakulásukhoz, és mely tényezőket lehetne befolyásolni a kezelés sikeressége szempontjából – mondta el

Minárovits János

, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék vezetője a „Szájüregi megbetegedések molekuláris vizsgálata” című pályázat nyitó konferenciáján. A 2016. október elsején indult projekt szakmai vezetője elmondta: a tudósok egy új eljárással, a szekvenálással - DNS sorrend meghatározással – azonosítják be a mikroba közösségeket, amelyek közrejátszanak a fogágy gyulladásban és a rosszindulatú daganatok kialakulásában. Utóbbiak esetében olyan biomarkereket, vagyis jelzőmolekulákat szeretnének beazonosítani, amelyek viszonylag korai stádiumban lehetővé teszik a rosszindulatú daganat felismerését. A szájüregi daganatos betegek túlélési esélyei ugyanis nagyon kedvezőtlenek: körülbelül a felük éli túl az öt évet a betegség felismerése után. Ha a felismerés időpontját sikerül előrébb hozni, egy kisebb, viszonylag kevésbé rosszindulatú daganatot hatékonyabban kezelhetnek a szakemberek. A kutatók a fogágyi gyulladásoknál azt vizsgálják, hogy a bakteriális közösség összetételénél mik azok a változások, amelyek hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához, hiszen ezeket célzottan lehet kezelni megfelelő antibiotikumos kúrával. Végül megvizsgálják, hogy befolyásolják-e a fogpótlásban alkalmazott titán implantátumok felszíni módosításai a szervezet sejtjeinek tapadását és gátolható-e ily módon a gyulladást okozó, titánfelszínhez tapadó baktériumok szaporodása. A Szegedi Tudományegyetem konzorciumi partnere a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara, és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézete.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.