Közélet

A Hősök Ligetében gyújtottak mécseseket a dorozsmaiak + FOTÓK

A Hősök Ligetében gyújtottak mécseseket a dorozsmaiak + FOTÓK

2016. november 4., péntek
A Hősök Ligetében gyújtottak mécseseket a dorozsmaiak + FOTÓK
dorozsma_megemlekezes001kf

Fekete István Levél Bécsbe című művével és Nagy Imre drámai hangvételű rádióbeszédével emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére.

A Hősök Ligetében, az új 1956-os emlékműnél hajtottak fejet a dorozsmaiak november 4-én, a nemzeti gyásznapon annak emlékére, hogy hatvan esztendővel ezelőtt indult meg a magyar forradalom vérbe fojtása, a szovjet csapatok inváziója. A rendezvényen jelen volt B.

Nagy László

országgyűlési, valamint

Mihálffy Béla, Kosik Dénes

és

Lauer István

önkormányzati képviselő. Mihálffy Béla felolvasta

Fekete István

Levél Bécsbe című művét, mely 1956. november 4-én jelent meg az Új Ember című katolikus hetilapban. „Itt

Nagy Imre

beszél, a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével!” - a vértanú miniszterelnök drámai hangvételű, híres 1956. november 4-e hajnali rádióbeszédét már

Hajdú Géza,

a Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója tolmácsolta az emlékezőknek. A beszédeket követően a jelenlévők elhelyezték az emlékezés mécseseit nemrégiben átadott 56-os szobornál.

dorozsma__mecses_gyertya_1956_megemlekezes013kf

A Hősök Ligetének új büszkesége egyébként

Popovics Lőrinc

szobrászművész és

Pesti Ferenc

kőfaragó alkotása. A Sztriha Kálmán Közhasznú Alapítvány mintegy 4,9 millió forintot nyert a szoborra az 56-os Emlékbizottság pályázatán. A bírálóbizottság változtatás nélkül hagyta jóvá a pályamunkát. Az előmunkálatok finanszírozásában, például a méltó talpazat elkészítésében példás összefogással segítettek a helyiek. Maga a szobor két hónap készült el lázas munkával, már október 23-án itt tartották a koszorúzást, akkor

Sándor János,

a Szegedi Nemzeti Színház nyugalmazott főrendezője avatta,

Gordos Ferdinánd

helyi plébános áldotta meg. Ahogy Hajdú Géza fogalmazott, az emlékmű immár részévé vált Kiskundorozsma közösségi életének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.