Közélet

Újabb sikertelen rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

Újabb sikertelen rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

2016. október 20., csütörtök
Újabb sikertelen rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

Újabb sikertelen rakétakísérletet hajtott végre csütörtökön Észak-Korea - közölte egybehangzóan az amerikai és a dél-koreai hadsereg.

Szűkszavú tájékoztatásuk szerint Észak-Korea feltehetően egy Muszudan típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát bocsátott fel az ország északnyugati részén fekvő Kuszong város melletti támaszpontról, de a rakétakísérlet sikertelen volt. Észak-Korea ugyanonnan bocsátott fel egy Muszudant szombaton is, de a rakéta közvetlenül a start után felrobbant. Hét hónap leforgása alatt a csütörtöki volt a nyolcadik kísérlet Muszudan rakétával, de ezek közül csak egy volt sikeres, amelyet az idén júniusban hajtottak végre. A rakéta akkor 400 kilométer megtétele után csapódott a tengerbe, mintegy 300 kilométerre a japán partoktól. A Muszudan észak-koreai gyártmányú rakéta, először 2010 októberében egy katonai díszszemlén volt látható nyilvánosan. Elvileg 2500-4000 kilométer a hatótávolsága, képes elérni Dél-Koreát és Japánt, illetve a csendes-óceáni Guam-szigetét, ahol amerikai katonai támaszpont van. Amerikai szakértők szerint a Muszudan rakétákkal folytatott kísérletek segíthetik Észak-Koreát abban, hogy 2020 környékén egy nukleáris robbanófej hordozására képes, az amerikai szárazföldi területek elérésére alkalmas interkontinentális rakétát fejlesszen ki. A BT eddig öt, Észak-Koreára vonatkozó határozatott fogadott el, hogy rákényszerítse a kommunista országot az atom- és rakétaprogramjáról való lemondásra, de hasztalan. A legutóbbi, az idén márciusban elfogadott határozat minden korábbinál súlyosabb szankciókkal büntette Phenjant, a többi között exporttilalmat vezetett be ellene.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.