Egészség

Új típusú eszköz segíti a koszorúér betegeket a Semmelweis Egyetemen

Új típusú eszköz segíti a koszorúér betegeket a Semmelweis Egyetemen

2016. október 9., vasárnap
Új típusú eszköz segíti a koszorúér betegeket a Semmelweis Egyetemen

Egy világviszonylatban is új, még csak 3-4 hónapja létező eljárással, magnéziumból készült stenttel (fémhálóval) segítettek két betegen a Semmelweis Egyetemhez (SE) tartozó Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán - tájékoztatta az intézmény vasárnap az MTI-t.

A közleményben idézik

Merkely Bélát

, az SE klinikai rektorhelyettesét, aki az új eszközről elmondta: a biológiailag lebomló gyógyszerbevonattal rendelkező fémstent erősebb műanyag elődjénél és gyorsabban szívódik fel, miközben javul a természetes érfunkció helyreállásának esélye és az érfal rugalmassága. A szív koszorúerébe beültetett felszívódó eszköz az elzáródott artéria újbóli megnyitásával helyreállítja a véráramot, és támasztékot nyújt az érfalnak egészen addig, amíg a stent fel nem oldódik. Mivel nem marad tartós fémimplantátum a beteg szervezetében, az érfal gyorsan visszanyeri természetes tágulási képességét és élettani alakját, nagyságát, és ezért a kombinált gyógyszeres vérhígító kezelésre is rövidebb ideig van szükség. Az 59 és 66 éves betegeket egy hete műtötték, akik a beavatkozás másnapján elhagyhatták a klinikát, csupán kontrollvizsgálatokra járnak vissza - közölte az intézmény. Magyarországon az elmúlt évben 23 ezer szívbetegnél kellett katéteres műtéttel szívkoszorúér-tágítást, úgynevezett stentbeültetést végezni, közülük 3 175 beteget a Semmelweis Egyetem klinikáján láttak el. Az eljárás lényege, hogy a szívkoszorúérben lévő szűkület vagy elzáródás megszüntetése érdekében speciális henger alakú fémhálót, úgynevezett stentet ültetnek a betegbe. Új innovációként 2012 óta Magyarországon is használnak már felszívódó műanyag stentet, az országban elsőként ezt a fajta eszközt is a Semmelweis Egyetemhez tartozó Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán alkalmazták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.