Közélet

Trócsányi László mond ünnepi beszédet Szegeden október 23-án

Trócsányi László mond ünnepi beszédet Szegeden október 23-án

2016. október 18., kedd
Trócsányi László mond ünnepi beszédet Szegeden október 23-án
1956_megemlekezes

A lengyel és a magyar nép barátsága, szolidaritása jegyében rendezi megemlékezését az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat. Az október 23-i, szegedi rendezvényen, amelynek szónoka Trócsányi László, Magyarország igazságügyi minisztere lesz, lengyel és magyar forradalmár egyaránt megidézi az 56-os eseményeket. Az ünnepségen Csongrád megye lengyel testvérmegyéje, Łódz vajdaság elöljárói is képviseltetik magukat.

Mint ismeretes, a magyar Országgyűlés, valamint a lengyel szejm és szenátus idén februárban ugyanazzal a tartalommal fogadott el határozatot arról, hogy 2016-ot, a lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánítja. Az előterjesztések szerint az 1956. júniusi, poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956. október-novemberi magyar forradalom 60. évfordulójának állít emléket az idei esztendő. Ezen összetartozás jegyében ünnepel a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat, október 23-án. A közös megemlékezésre a szolidaritáson kívül az a történelmi tény szolgáltat okot, hogy a szegedi egyetemisták októberi, határozott színre lépésében lengyel fiatalok is szerepet játszottak. A Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja, Karol Biernaczki, közreműködésével sikerült rátalálni Alicja Mazurkiewicz asszonyra, aki tagja volt az 1956-ban Szegedre érkezett, lengyel egyetemistákból álló csoportnak. Az ünnepség díszvendége lesz a szegedi események lengyel szemtanúja, aki Fejér Dénessel, a POFOSZ Csongrád megyei szervezetének elnökével együtt emlékezik meg az 1956-os eseményekről. A rendezvényre meghívást kaptak Csongrád megye lengyel testvérmegyéje, Łódz vajdaság vezetői is.

Zbigniew Rau

vajdasági elnök és

Witold Stepien

marsall

Juhász Tünde

Csongrád megyei kormánymegbízott és

Kakas Béla

megyei közgyűlési elnök invitálására vesznek részt a szegedi ünnepségen.

lengyel_magyar_megemlekezes_meghivo_16-10-23

A megemlékezés október 23-án szentmisével kezdődik délelőtt 10 órakor a dómban, amelyet

Kiss-Rigó László

megyés püspök celebrál az 1956-os poznani felkelés és a magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére. Ezt követően az emlékezők átvonulnak az ’56-os ünnepség hagyományos helyszínére, a Rerrich Béla téren található „A szabadság pillangója” szoborhoz. Itt, a 11 órakor kezdődő rendezvényen

Trócsányi László

, Magyarország igazságügy minisztere, a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi karának tanára mond ünnepi beszédet. A megemlékezésen a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Szakközépiskola diákjai közreműködnek, egy a két nemzet egymás iránti szolidaritását megidéző, kétnyelvű műsorral. A megemlékezés végén pártok, állami és civil szervezetek helyezik el koszorúikat a szobor talapzatánál. Az ünnepi programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

A szervezők kérik, hogy akik koszorúzni szeretnének, október 20-áig jelezzék a 06/30-399-6728-as telefonszámon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.