Közélet

Trócsányi: az EJEB megszünteti a magyar börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatos ügyeket

Trócsányi: az EJEB megszünteti a magyar börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatos ügyeket

2016. október 25., kedd
Trócsányi: az EJEB megszünteti a magyar börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatos ügyeket

Meg fogják szüntetni a magyarországi börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatos ügyeket az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), miután olyan törvényt fogadott el az Országgyűlés, amely lehetővé teszi a nemzeti szintű jogorvoslatot - közölte Trócsányi László igazságügyi miniszter, miután megbeszélést folytatott Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával kedden Strasbourgban.

A tárcavezető a tárgyalást követően arról tájékoztatta telefonon az MTI-t, hogy a kedden elfogadott jogszabály nyomán a fogvatartási körülményeikkel elégedetlen elítéltek már hazai szinten is kaphatnak jogorvoslatot, nem kell a strasbourgi székhelyű bírósághoz fordulniuk. Trócsányi elmondta, hogy a törvény nyomán mintegy hatszáz ügyet szüntetnek meg az emberi jogi bíróságon. "Ennek nagyon fontos költségvetési kihatása van" - tette hozzá. A miniszter az eljárások elhúzódásával kapcsolatban afelől biztosította Thorbjorn Jaglandot, hogy az új büntetőeljárási kódex és a polgári perrendtartásról szóló törvény megszületésével ezt a kérdés is sikerülni fog megoldani. A tárgyaláson szóba került a magyar alkotmánybíróság kérdése is, amelyről szólva Trócsányi hangsúlyozta, hogy a testület "2011 óta töretlen védelmezője a magyar alkotmányosságnak". Hozzátette, "az alkotmányjogi panasz intézménye beváltotta a hozzá fűzött reményeket". A migrációs válsággal kapcsolatban az igazságügyi miniszter leszögezte, hogy "Magyarország olyan megoldásban érdekelt, amelyet az európai politikusok egyhangúlag tudnak elfogadni", és nem technokrata szintű szabályok alapján történik a kérdés rendezése. Mint mondta, az ügy megoldása a politikai színtéren van, és ebben az uniós állam-, illetve kormányfőknek kell a legfőbb szerepet játszaniuk. Jagland a megbeszélés során rákérdezett a Népszabadság kiadásának felfüggesztésére is, és erre reagálva Trócsányi úgy fogalmazott, hogy a napilap tulajdonosa a veszteségek miatt hozta meg a döntését. A tárcavezető mindazonáltal sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt, mondván, "nyilván minden lap megszűnése érzékeny dolog, de bízunk abban, hogy ez a kérdéskör rendeződni fog". Trócsányi László délután ünnepi beszédet mondott az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Strasbourgban a diplomáciai testület vezetői előtt. Felszólalásában azon véleményének adott hangot, hogy a magyar szabadságharc nélkül ma nem lehetne Európa egységéről beszélni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.