Közélet

Tovább csökkent a szerb külkereskedelmi forgalom hiánya

Tovább csökkent a szerb külkereskedelmi forgalom hiánya

2016. október 31., hétfő
Tovább csökkent a szerb külkereskedelmi forgalom hiánya

Az előző év első kilenc hónapjához viszonyítva 7,5 százalékkal csökkent a szerb külkereskedelmi forgalom hiánya - közölte internetes oldalán a szerb statisztikai hivatal hétfőn.

A statisztikai hivatal arról is beszámolt, hogy az idei év első kilenc hónapjában a teljes külkereskedelmi forgalom 22,67 milliárd euró volt, az export 9,92 milliárd eurót, az import pedig 12,75 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva 7,6 százalékkal nőtt január és szeptember között. A külkereskedelmi forgalom hiánya most 2,82 milliárd euró. A külkereskedelmi forgalom 64,7 százalékát a nyugat-balkáni ország az Európai Unió tagországaival bonyolította le. Export szempontjából Szerbia legjelentősebb külkereskedelmi partnere Olaszország, Németország, Bosznia-Hercegovina, Románia és Oroszország, import szempontjából pedig Németország, Olaszország, Kína, Oroszország és Magyarország. A hivatal hírt adott arról is, hogy becsléseik szerint a szerb bruttó hazai termék (GDP) 2,5 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. Az előző negyedben 2 százalékos volt a növekedés. A pontos adatokat november utolsó napján közli a hivatal. A szerb kormány becslései szerint egyébként 2016-ban 2,7 százalék lesz a gazdasági növekedés, jövőre pedig meghaladja a 3 százalékot. Tavaly 1,8 százalékkal nőtt a GDP. A szerb statisztikai hivatal adatai szerint Szerbia ipari termelése 5,3 százalékkal nőtt az idén szeptemberben az előző év ugyanezen hónapjához viszonyítva. Az év első kilenc hónapjában 5,2 százalékkal teljesített jobban a szerb ipar, mint egy évvel korábban. A növekedéshez a leginkább az elektromosenergia-termelés, a bányászat és a feldolgozóipar járult hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.