Közélet

Társadalmi vitán egy százmilliárdos élelmiszeripari támogatási program

Társadalmi vitán egy százmilliárdos élelmiszeripari támogatási program

2016. október 7., péntek
Társadalmi vitán egy százmilliárdos élelmiszeripari támogatási program

Az NGM pénteken társadalmi egyeztetésre bocsátotta az Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel című pályázati felhívást. Az összesen 100 milliárd forintnyi - 50 milliárd visszatérítendő és 50 milliárd vissza nem térítendő fejlesztési forrás - az élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások fejlődését, piaci pozíciójának erősítését, munkahelyek megtartását eredményező beruházások megvalósítását segíti - tájékoztatta Rákossy Balázs a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára pénteken az MTI-t.

A minisztérium alapvető fontosságúnak tartja az ipar és a gazdaság fejlesztését célzó Irinyi tervben is kiemelt élelmiszer-feldolgozó ágazat fejlesztését. A pályázat célja, hogy a vissza nem térítendő fejlesztési forrás és kedvezményes kamatozású kölcsön révén segítse az élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások piaci pozíciójának erősítését, a munkahelyek megtartását eredményező beruházásokat és a helyi gazdaság megerősítését. A támogatott beruházásnak olyan kapacitásbővítést kell eredményeznie, amelyre tényleges piaci igény mutatkozik, illetve javítja a technológiai felkészültséget, versenyképességet és hatékonyságot - hangsúlyozta Rákossy Balázs. Az élelmiszeripari középvállalkozások 50-750 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el, míg az igényelhető kölcsön összege minimum 50 millió, maximum 2 milliárd forint lehet. A támogatásból lehetőség van új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására, infrastrukturális és ingatlan beruházásra, továbbá megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására is. A támogatási kérelmeket várhatóan 2016. november 30. és 2018. november 30. között lehet beadni - tette hozzá az államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.