Közélet

Tárki: tovább nőtt a kormánypártok népszerűsége, a Jobbiké csökkent

Tárki: tovább nőtt a kormánypártok népszerűsége, a Jobbiké csökkent

2016. október 26., szerda
Tárki: tovább nőtt a kormánypártok népszerűsége, a Jobbiké csökkent

Tovább nőtt a Fidesz-KDNP népszerűsége, míg a Jobbiké csökkent az előző negyedévben. Az előző két év legmagasabb kormánypárti és legalacsonyabb Jobbik-támogatottságát mutatják az októberi adatok - közölte a Tárki a legfrissebb pártpreferencia-kutatásának eredményeit szerdán az MTI-vel.

Az ősszel tovább nőtt a Fidesz-KDNP népszerűsége, míg a Jobbiké csökkent az előző negyedévben, olyannyira, hogy szavazótábora "lényegében azonos méretű" az MSZP táborával a teljes népességen belül. A kormánypártok erősödésével támogatottságuk a 2014 októberében mért szintre emelkedett, míg a Jobbik gyengülése szintén az elmúlt két év leggyengébb eredményét jelenti - olvasható a Tárki honlapján. Ismertették: a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága július és október között 30 százalékról 32 százalékra, a pártválasztók körében 49 százalékról 54 százalékra nőtt. A Jobbik népszerűsége ugyanakkor a teljes népességen belül 14 százalékról 10 százalékra, a pártválasztóknál 22 százalékról 17 százalékra csökkent. A szocialista párt tábora "lényegileg változatlan": a teljes népességen belül a júliusi 8 százalék után októberben 9 százalékon, a pártválasztók körében pedig 13 százalék után 15 százalékon áll. Hozzátették: a többi, kisebb ellenzéki párt támogatottsága októberben sem változott: a teljes népesség körében a Demokratikus Koalíció (DK) 4 százalékon, az LMP 2 százalékon, az Együtt 1 százalékon áll, a Párbeszéd tábora pedig továbbra sem éri el az 1 százalékot; a pártválasztóknál a DK 6 százalékot, az LMP 3 százalékot, az Együtt 2 százalékot, a Párbeszéd pedig 1 százalékot kapna. A baloldali-liberális ellenzék együttes támogatottsága tehát jelentősen meghaladja a Jobbikét - hívták fel a figyelmet. Kitértek arra is, hogy a pártot nem választók aránya szintén "lényegében változatlan": a júliusi 38 százalék után októberben 40 százalékuk nem tud választani a jelenlegi pártok közül, vagy nem mondja meg, hogy melyik pártra szavazna. A Tárki adatfelvételét október 14-23. között készítette 1007 ember személyes megkérdezésével. A véletlen minta reprezentálja az ország felnőtt lakosságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.