Közélet

Szegedi iskola képviseli jövőre Csongrád megyét az országos haditorna versenyen

Szegedi iskola képviseli jövőre Csongrád megyét az országos haditorna versenyen

2016. október 13., csütörtök
Szegedi iskola képviseli jövőre Csongrád megyét az országos haditorna versenyen
honvedelmi_diaksport016kf

Mintegy 120 diák és kísérő tanáraik szálltak versenybe az első szegedi haditorna versenyen a megye legjobbja címért. A szegedi móravárosi szakgimnázium jövő áprilisban képviseli Csongrád megyét az országos megmérettetésen.

A társadalom és a honvédelem kapcsolatának erősítése a célja a három éve életre hívott Országos Haditorna Versenynek, melyet először rendeztek meg Szegeden. A verseny a középiskolásokat érinti, idén pedig olyan népszerűnek bizonyult a fiatalok körében, hogy 24 Csongrád megyei csapat szállt versenybe a fegyveres, rátermettségi és ügyességi fordulókban. Az elsősorban sport és egészséges életmód népszerűsítésére irányuló szegedi verseny egy országos mozgalom része, így az a csapat, amely ma az első helyre állhatott fel a képzeletbeli dobogón, jövő tavasszal az országos versenyen is bizonyíthat. "Először rendeztük meg Szegeden a haditorna versenyt, 2014 óta egészen mostanáig Szentesen mérettették meg magukat a diákok. Jellemzően 9. és 12. évfolyamos tanulók vettek részt, az első helyezett pedig jövő áprilisban képviseli a megyét Budapesten. Nyolc állomáshely volt, úgy kell ezt elképzelni mint régen a honvédelmi nap programját, tehát volt többek között lövészet, akadálypálya, tájékozódási futás, fegyveres váltófutás, valamint történelmi totókérdések is. Eredményes volt a verseny, élvezték a feladatokat a fiatalok, megtalálták bennük a kihívás, még ha az idő nem is állt mellénk. Nagyon fontos megjegyeznem továbbá, hogy mindenkit ugyanolyan épségben szolgáltatunk vissza a szüleinek, mint ahogyan a versenyre érkezett" - foglalta össze portálunknak az egész napos versenyt

Lipták József

, a szegedi toborzó iroda megbízott parancsnoka. Mintegy 120 diák és kísérő tanár szállt versenybe a megye legjobbja címért. A három legeredményesebb csapat díjai mellett két különdíjat is kiosztottak: a fegyveres váltó kategória elismerését a Csonka János Műszaki Szakközépiskola és Kollégium I-es csapata vehette át, a legjobb lövész eredményt pedig a Bedő Albert Középiskola, Erdészeti Szakiskola és Kollégium Bedő I-es csapata nyerte el. Érmet három iskola csapata kapott: első helyezett lett a Szegedi SZC Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, második lett a hódmezővásárhelyi HSZC Eötvös József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, harmadik helyen végzett a makói HSZC Makói Návay Lajos Szakképző Iskola és Kollégium. "Támogatandó a kezdeményezés, amelyet a honvédelmi minisztérium végez, vagyis hogy a hazafias nevelést nem lehet elég korán kezdeni. A fiatalokkal minél előbb meg kell ismertetni azt mit csinál a honvédség, mint jelent az, hogy hazát védeni kell. A haditornák révén bepillantást adnak a honvédek hétköznapjaiba, főleg annak állóképességi oldalába. Tavaly 8 csapat vett rész a megyei fordulón, idén 24-en jelentkeztek a megye minden szegletéből" - ezt már

Juhász Tünde

megyei kormánymegbízott fűzte hozzá. Hozzátette, a megyei kormánymegbízott egyúttal a megyei védelmi bizottság vezetője is, a szervezet koordinációs feladatot lát el, s támogatja a Magyar Honvédség haditáborának megszervezését is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.