Kultúra

Püspökladányban az Emlékpont börtönkiállítása

Püspökladányban az Emlékpont börtönkiállítása

2016. október 10., hétfő
Püspökladányban az Emlékpont börtönkiállítása
1004_Rak_06

A hódmezővásárhelyi Emlékpont munkatársai által összeállított Rákosi börtönei című vándorkiállítás immár a hatodik helyszínen kerül bemutatásra. A püspökladányi Karacs Ferenc Múzeumban október 4-től november 9-ig látogatható tárlatot Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője nyitotta meg, aki az eseményt követően az 1940-as és 1950-es évek kommunista erőszakszervezeteiről és börtönvilágáról tartott előadást.

„A Rákosi-korszakban a mindennapok részévé vált a terror és a félelem. Ebben a légkörben 1956-ra olyannyira pattanásig feszült a helyzet, hogy a forradalom kitörése szinte törvényszerű volt, hiszen a magyar társadalomnak akkoriban nem volt egyetlen olyan rétege sem, amely ne lett volna elégedetlen a fönnálló kommunista rendszerrel” – mondta

Miklós Péter

, aki szerint a kommunista terrorra való emlékezés kötelessége az utókornak, hiszen ezzel az áldozatok előtt is tiszteleg, s rámutat a magyarországi szocialista rendszer valódi arcára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.