Kultúra

Ötven helyszínen várja idén az érdeklődőket az Országos Rajzfilmünnep

Ötven helyszínen várja idén az érdeklődőket az Országos Rajzfilmünnep

2016. október 18., kedd
Ötven helyszínen várja idén az érdeklődőket az Országos Rajzfilmünnep
film_mozi

Csaknem negyven város ötven helyszínén várja október 29-én az érdeklődőket az Országos Rajzfilmünnep, amelynek kínálatában magyar, nemzetközi, klasszikus és kortárs művek is sorakoznak.

M. Tóth Géza

, a rendezvényt szervező KEDD Animációs Stúdió vezetője az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában felidézte, hogy négy-öt évvel ezelőtt született meg a Rajzfilmünnep ötlete, azzal a céllal, hogy minél több gyermek megtapasztalhassa a közösségi filmnézés élményét. Mint hozzátette, az egynapos fesztivál sajátossága, hogy nem egy helyszínre hívja a közönséget, hanem a lakóhelyükön adja meg a lehetőséget a családoknak, közösségeknek, hogy a fesztivál kínálatából válogatva eldöntsék, mit szeretnének megnézni például a helyi művelődési házban, gyerekkönyvtárban, vagy épp a moziban. A fesztivál kínálatában egyebek között az elmúlt több mint fél évszázad népszerű magyar rajzfilmjei szerepelnek, úgy mint a Macskafogó, a Szaffi, a Ludas Matyi, a Vízipók-csodapók, A kockásfülű nyúl és a Vuk. Az immár negyedik születésnapját ünneplő programsorozathoz idén eddig csaknem 40 város - többek között Budapest, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged - csatlakozott. Lesznek délelőtti vetítések a legkisebbek, délutániak a családoknak, este pedig azoknak, akik kicsit komolyabb témák iránt érdeklődnek. Idén hangsúlyosabban megjelenik a programban a különböző animációs képzőhelyeknek kínálata, vagyis a közönség vizsga- és diplomafilmek közül is válogathat. M. Tóth Géza szerint nagyon sok fiatal szívesen foglalkozna animációval, de nem biztos, hogy könnyen eligazodik azzal kapcsolatban, hogy az egyes képzőhelyeken milyen lehetőségek állnak a rendelkezésére. A rendezvényen olyan egyéb fesztiválok is bemutatkoznak, amelyek kínálatában ugyancsak szerepelnek animációs filmek. A helyszínek egy részén kísérőprogramok is várják az érdeklődőket: kifestőzés, Razfilmünnepi totó, kézműves foglalkozás, kirakodóvásár. M. Tóth Géza elmondta, hogy Magyarországon egyre több olyan műhely van, ahol nagyon izgalmas és értékes gyerekfilmek, -sorozatok készülnek. Hozzátette: az állami támogatásnak köszönhetően ma már sok olyan sorozat készül, amely a televízióban, a közmédiában is bemutatkozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.