Közélet

Október 29-től egyszerűbb és gyorsabb lesz a bankváltás

Október 29-től egyszerűbb és gyorsabb lesz a bankváltás

2016. október 24., hétfő
Október 29-től egyszerűbb és gyorsabb lesz a bankváltás

Október 29-től egyszerűbb és gyorsabb lesz a bankváltás, hatályba lép ugyanis az a kormányrendelet, amely rögzíti a fizetésiszámla-váltás feltételeit és határidőit.

Az új szabályozást azon Magyarországon nyitott vagy vezetett fizetési számlák közötti váltásra kell alkalmazni, amelyeket azonos pénznemben vezetnek, és legalább a készpénz befizetését és kifizetését, valamint az átutalások teljesítését és jóváírását lehetővé teszik. A fogyasztóknak az új szolgáltatónál, írásban kell kezdeményezniük a számlaváltást. Ha a fizetési számlának több tulajdonosa van, akkor a számlatulajdonosok kizárólag együttesen léphetnek. A korábbi számlavezető nem utasíthatja vissza a számlaváltási meghatalmazást. A fogyasztó a meghatalmazásban meghatározhatja azt a munkanapot, amelytől a megbízásokat az új számláról kell teljesíteni, a korábbi számlaszerződést legkorábban e naptól felmondhatja. Nyilatkozhat azonban úgy is, hogy az új számlavezető helyett inkább maga értesíti a neki ismételten utalókat, illetve a beszedések kedvezményezettjeit. Az új szolgáltatónak a megbízás átvételét követő két munkanapon belül fel kell kérnie a korábbi szolgáltatót arra, hogy végezze el a meghatalmazásban szereplő feladatokat. A régi szolgáltatónak öt munkanapon belül kell megküldenie az adatokat az új banknak; a fizetési számlán a meghatalmazásban megjelölt naptól nem írhatja jóvá a beérkező utalásokat, nem teljesítheti a beszedési megbízásokat, törölnie kell a rendszeres átutalási megbízásokat és át kell utalnia a számlán maradt pozitív egyenleget az új fizetési számlára. A szolgáltatónak bizonyítható módon, haladéktalanul tájékoztatnia kell az ügyfelet arról, ha fennálló kötelezettségei akadályozzák a számla megszüntetését. Az új számlavezetőnek a rendszeres átutalási megbízásokat az adatok kézhezvételét követő öt munkanapon belül rögzítenie, és a megjelölt naptól kezdődően teljesítenie kell, a számlára ismétlődően átutalókat és a beszedőket pedig tájékoztatni az új fizetési számláról. A fizetésiszámla-szerződés megszüntetésének és a felek közötti elszámolásnak nem lehet akadálya, ha a fogyasztó a fizetési számlát szolgáltatáscsomagban veszi igénybe, vagy köztük egyéb üzleti kapcsolat is fennáll, ide nem értve a jogszabályban kifejezetten megengedett árukapcsolás esetét. A régi szolgáltató a meghatalmazásban megadott dátumig - a jogszabályban, uniós jogi aktusban vagy keretszerződésben meghatározott esetek kivételével - a számlaváltási meghatalmazásban megadott dátumot megelőzően nem tilthatja le a bankkártyákat. Számlaváltáskor a korábbi és az új szolgáltató kizárólag a tényleges ráfordításaival arányos, ésszerű díjat állapíthat meg, a korábbi számlavezető az adatszolgáltatásért nem számíthat fel díjat vagy költséget. Ha a szolgáltató kárt okoz a fogyasztónak, mert nem megfelelően teljesíti a rendeletben meghatározott kötelezettségeit, köteles megtéríteni az ügyfél pénzügyi veszteségét, beleértve a díj- és kamatveszteséget is, ha azonban ennek oka jogszabályi előírás vagy tevékenységi körén kívül esik, mentesül ez alól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.