Közélet

Napirenden az alkotmánymódosítás vitája az Országgyűlésben

Napirenden az alkotmánymódosítás vitája az Országgyűlésben

2016. október 17., hétfő
Napirenden az alkotmánymódosítás vitája az Országgyűlésben
Orbán Viktor; Semjén Zsolt

Ma kezdődik a hetedik alkotmánymódosítás általános vitája az Országgyűlésben. A vita elején Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti a javaslatát, amelyben az idegen népesség Magyarországra telepítésének tiltását kezdeményezi.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az ülés a hétfőn megszokottaknál korábban, reggel 9 órakor kezdődik. A napirend előtti felszólalásokat interpellációk, majd kérdések és azonnali kérdések követik. Ezután kizárólag az öt cikkből álló alkotmánymódosításról tárgyal a parlament.

Orbán Viktornak

az általános vita elején 40 perc áll rendelkezésére javaslata ismertetésére, amelynek értelmében bekerülhet az alaptörvénybe, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. Idegen állampolgár - amelybe az Európai Gazdasági Térség polgárai nem tartoznak bele - Magyarország területén az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet - olvasható az indítványban. A változtatás módosítja a többi közt a Nemzeti hitvallást, kimondva: "valljuk, hogy a történeti alkotmányban gyökerező alkotmányos önazonosságunk védelmezése az állam alapvető kötelessége". Az előterjesztés azt is tartalmazza, hogy Magyarország uniós tagállamként való részvétele érdekében a közös hatáskörgyakorlásnak összhangban kell állnia az alaptörvényben foglalt alapvető jogokkal és szabadságokkal, és az nem korlátozhatja Magyarország területi egységére, népességére, államformájára és állami berendezkedésére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogát. A javaslat elfogadása esetén az alaptörvény része lesz az is, hogy Magyarország alkotmányos identitásának védelme az állam minden szervének kötelessége. Orbán Viktor október 2-án este, a kvótareferendum eredményeinek előzetes megismerését követően jelentette be, hogy alkotmánymódosítást javasol a parlamentnek, mert "az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.