Közélet

Megkezdődött az uniós vezetők csúcstalálkozója Brüsszelben

Megkezdődött az uniós vezetők csúcstalálkozója Brüsszelben

2016. október 20., csütörtök
Megkezdődött az uniós vezetők csúcstalálkozója Brüsszelben

Megkezdődött az uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója csütörtök délután Brüsszelben, az ülés középpontjában az Oroszországgal való kapcsolatok, a folyamatban lévő szabadkereskedelmi megállapodások, illetve a migrációs válság kérdései állnak.

A találkozó napirendjének első helyén a migráció kérdése szerepel, amelyről csütörtökön délután tárgyal az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács. Az ülésen áttekintik a válság kezelése céljából hozott határozatok végrehajtását, illetve a migrációs áradat csökkentésére vonatkozó további lépéseket. A tanácskozáson vita várható az elfogadásra váró szöveggel kapcsolatban, amely azt mondaná ki, hogy az illegális migrációt "le kell lassítani". A tagállamok egy része ugyanis várhatóan azt az álláspontot fogja képviselni, hogy azt nem lelassítani, hanem megállítani kell. A csütörtöki munkavacsora középpontjában az Oroszországgal való kapcsolatok áttekintése áll majd. Az uniós vezetők ezzel összefüggésbena szíriai konfliktus rendezéséről és a humanitárius válság megoldásáról is tárgyalni fognak. A kiszivárgott szövegtervezet kilátásba helyezi a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim támogatóinak szankcionálását, Oroszország megnevezése nélkül. A csúcstalálkozó első napján szó lesz ezek mellett az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási szerződésről, valamint a Brexit kérdéséről is. Pénteken az uniós vezetők megbeszélést folytatnak majd a folyamatban levő kereskedelmi egyezményekről, és ezen belül az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás (CETA) kérdésről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.