Bulvár

Macskamentessé válhat a Zsinagóga környéke

Macskamentessé válhat a Zsinagóga környéke

2016. október 14., péntek
Macskamentessé válhat a Zsinagóga környéke
zsinagógás cicák az állatorvosnál

Visszatérő probléma Szegeden a kóbor macskák ügye, a belvárosban különösen a régi Zsinagóga kertjében és környékén okoznak gondot, bosszúságot az elhagyott vagy kidobott cicák.

Sajnos az évek során a terület ismert macska-lerakó hellyé vált, nem törődve ennek közegészségügyi veszélyeivel, vagy a folyamatosan újratermelődő piszokkal, szeméttel. Ezt a helyzetet változtatja meg most a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete a nemrég elnyert pályázati támogatás segítségével. A szervezet egymillió forintos támogatást nyert egy svájci alapítványtól, a pénzt kizárólag ivartalanításra lehet fordítani. A svájci Susy Utzinger Stiftung für Tierschutz (SUST) támogatás mintegy 80 állat, macska és kutya ivartalanítási műtétjét fedezi. Az egyesület már több mint 50 macska és 5 kutya ivartalanítását oldotta meg, elsősorban az utcai, kóbor egyedeket, másodsorban szociálisan rászorulók állatait gondozták. Ivartalanításuk után a cicák egy kellemes, Makó melletti tanyán nyernek elhelyezést, ahol békében folytathatják félvad életüket. A Zsinagóga-kert a város szégyenfoltja volt, számos kidobott macska – újszülöttől a felnőttig – került innen ideiglenes befogadóhoz, majd végleges otthonba, vagy pusztult el még felfedezésük előtt. Az állatok befogását az időjárás és az ott lakók közül néhányan ugyan megnehezítik, de belátható időn belül macskamentessé válik a Zsinagóga környéke. Hat cica már ivartalanítva új lakhelyén gyógyul, egy anya és három kölyke szintén biztos helyre került. Remélhetőleg a Zsinagóga felújítása után nem kezdődik újra a macskaetetés, és felelőtlen állattartók sem dobnak ki újabb megunt kedvenceket a környéken. A Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete megalakulása óta, immár 7. éve folyamatosan dolgozik ivartalanítási programokon. Ezt az első 5 évben kizárólag saját erőből finanszírozta. Tavaly már pályázati pénzből, az Országos Állatmentő Alapítvány támogatásával ivartalanítottak saját erőn felül 18 macskát és 12 kutyát, nyertes NEA-pályázatuk pedig az idén 42 macska ivartalanítását tette lehetővé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.