Łódź vajdasággal közösen ünnepel a megyei önkormányzat + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lengyel_magyar_talalkozo05_gs

A lengyelországi Łódź vajdaság előjáróival közösen emlékezik a 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire a Csongrád Megyei Önkormányzat és a kormányhivatal. Ennek keretében szombaton a Szentesen tartott megemlékezésen vettek részt, majd az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogattak el.

Ahogy a „Szikra, láng, hamu – az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc Csongrád megyei emlékezete” című kötet bemutatóján is elmondta Kakas Béla, a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal az idei évben közösen ünnepli az ötvenhatos forradalom kitörésének évfordulóját a lengyelországi Łódź vajdaság vezetésével. „Ezzel fejezzük ki, hogy a lengyel és a magyar nép az elmúlt évszázadokban milyen sokszor harcolt – közösen, vagy egymással párhuzamosan – a szabadságért. Miközben nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy 1956-ban a júniusi poznani munkásfelkelés közvetlen hatással volt a magyarországi antisztálinista mozgalmakra is” – fogalmazott az elnök. Az ünnepi rendezvényeken Łódz vajdaság vezetői, Zbigniew Rau vajdasági elnök és Witold Stepien marsall is részt vesz, szombaton Szentesen az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából állított emlékmű avatásán voltak jelen a lengyel vendégek, akik ezt követően látogatást tettek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol nemcsak a magyarság múltjával ismerkedtek meg, hanem vendégül is látták őket.

lengyel_magyar_talalkozo11_gs

„Ez a hétvége az ünneplés, a lengyel-magyar barátság jegyében zajlik” – mondta el portálunknak Kakas Béla. A közgyűlési elnöktől megtudtuk, Witold Stepien marsalltól megkapta a november 14-15-i lengyelországi konferenciára szóló meghívót is, amelynek idei vendége Kína lesz. Kakas Béla előadóként vesz részt a Łódź városában tartandó tanácskozáson, a visegrádi négyekről, továbbá a helyhatósági és regionális fejlesztési lehetőségekről, illetve a határmenti pályázati lehetőségekről fog beszélni egy vitafórumon.

A magyar Országgyűlés, valamint a lengyel szejm és szenátus idén februárban ugyanazzal a tartalommal fogadott el határozatot arról, hogy 2016-ot, a lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánítja. Az előterjesztések szerint az 1956. júniusi poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956. október-novemberi magyar forradalom 60. évfordulójának állít emléket az idei esztendő. Ezen összetartozás jegyében közösen ünnepel Szegeden a kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat október 23-án. A megemlékezés vasárnap szentmisével kezdődik délelőtt 10 órakor a dómban, amelyet Kiss-Rigó László megyés püspök celebrál az 1956-os poznani felkelés és a magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére. Ezt követően a Rerrich Béla téren a 11 órakor kezdődő rendezvényen Trócsányi László igazságügyi miniszter mond ünnepi beszédet. A megemlékezésen a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Szakközépiskola diákjai közreműködnek, egy a két nemzet egymás iránti szolidaritását megidéző, kétnyelvű műsorral.

Előző sztori

56-os utcakiállítás nyílt a szegedi Fidesz-irodában

Következő sztori

Kopjafát avattak Gyálaréten a forradalom évfordulóján + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek