Közélet

Középpontban a Csongrád megyei szakképzés: Növelni kell a hozzáadott értéktermelő képességet

Középpontban a Csongrád megyei szakképzés: Növelni kell a hozzáadott értéktermelő képességet

2016. október 10., hétfő
Középpontban a Csongrád megyei szakképzés: Növelni kell a hozzáadott értéktermelő képességet
szakkepzesi_roadshow001kf

A piaci szereplők termelékenységének növelése nélkül elképzelhetetlen, hogy az egyre fokozódó munkaerőhiányt orvosolják, addig ugyanis, amíg nem kapnak piacképes fizetést a dolgozók, elvándorolnak – közölte Kőkuti Attila kamarai alelnök a Szakképzési Roadshown.

A munkaerőhiány évek óta ismert probléma, és

Kőkuti Attila

, a Csongrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke, a kamara ipari alelnöke úgy látja, még csak a folyamat elején járunk. A képzés színvonalát, módszereit és irányait próbálják kijelölni a szakemberek, ám ez csak hosszú távon, 8-10 év múlva hozhat eredményt. „A ma problémája a termelékenységben keresendő, tudomásul kell venni, hogy a vállalkozások zömének bért kell tudnia emelni. Ehhez az szükséges, hogy a saját termelékenységét tudja emelni, ez a kulcskérdés” – hangsúlyozta a Csongrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságának elnöke a Szakképzési Roadshown, amelyre a szakképzés résztvevőit invitálták a kamarai székházba. Első körben a problémák elemzésére vállalkoztak, ötleteket és javaslatokat vártak a roadshow résztvevőitől, ami alapján javaslatokat tudnak tenni az illetékes szaktárca felé. Kőkuti Attila kérdésünkre elmondta, természetes folyamatnak tekinthető, hogy a szakképzés kicsit lassan idomul a piaci igényekhez, a fő probléma nem is a képzési rendszerben, hanem a piaci szereplőkben keresendő. A kamarai alelnök tapasztalatai szerint a cégek hozzászoktak ahhoz, hogy találnak munkaerőt, ám uniós csatlakozásunk után kinyílt az európai piac, s ehhez alkalmazkodniuk kellene a piaci szereplőknek. Vagyis a munkaerő egy része mindaddig el fog menni, amíg nem emelkednek a bérek, de több fizetést csak akkor tud adni egy vállalkozás, ha növeli saját termelékenységét. „Egy dolgot tudunk tenni, hogy a képzés színvonalát emeljük. Nemcsak a mai hiányszakmákra kell koncentrálnunk, hanem olyanokra is, amelyek a jövőben Csongrád megye gazdaságát fejleszteni fogják. Itt elsősorban olyan szakmákról van szó, amelyek hozzáadott értéktermelő képességet tudnak növelni egy-egy vállalkozásnál” – fűzte hozzá. Példaként az informatika egyre inkább növekvő szerepét emelte ki, mint mondta, ehhez kapcsolódóan a mechatronika vagy épp a számítógépes tervezés jelentőssé válhat, de mindenképpen olyan területekben kell gondolkodni térségünkben, amelyek nem igényelnek komoly nehézipari hátteret. Az is megfigyelhető, hogy a legtöbb vállalkozás annak kapcsán ismerte fel, hogy gond van a termelékenységével, hogy a kamara elkezdett ezzel a témával foglalkozni, vagyis nem tettek komoly lépéseket. Kőkuti megjegyezte, nem azért fognak majd lépni ezen a területen a vállalkozások, mert a CSMKIK jelezte feléjük a problémát, egyszerűen a piac ki fogja kényszeríteni azt, hogy változtassanak eddigi gyakorlatukon, hacsak nem akarnak tönkremenni. A Csongrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság konzultációs fórumán a gazdálkodók véleményét és tapasztalatait is összegyűjtötték, egy koncepciót is készítenek, amelynek célja, hogy segítsék az egyre nagyobb kihívást jelentő munkaerőhiány megoldását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.