Közélet

Hencz Péter: 95 éve nyílt meg Szegeden az egyetem

Hencz Péter: 95 éve nyílt meg Szegeden az egyetem

2016. október 11., kedd
Hencz Péter: 95 éve nyílt meg Szegeden az egyetem
Hencz_Peter

Az 1921. évi XXV. törvénycikk értelmében a „kolozsvári magyar királyi Ferenc József Tudományegyetem ideiglenesen Szegedre nyer elhelyezést. ” Szeged régi álma teljesült, egyeteme lett.

A megnyitó ünnepségek – Szeged történetének egyik legjelentősebb dátuma – 1921. október 10.-én zajlottak le. Jelen volt

Horthy Miklós

kormányzó,

Vass József

kultuszminiszter,

Teleki Pál

városunk országgyűlési képviselője,

Tóth Lajos

államtitkár,

Somogyi Szilveszter

polgármester,

Zadravecz István

tábori püspök, egyetemi és városi elöljárók, társegyetemek, akadémia képviselői, papság, katonaság, több ezer szegedi polgár. Az ünnepélyes istentisztelet a rókusi templomban volt (a Fogadalmi templom csak 1930-ra készült el), melyet

Várhelyi József

pápai prelátus celebrált. A díszes fogatokban helyet foglaló előkelőségek festői ruhákban a Dugonics téri központi épülethez hajtottak. Az egyetem felszentelését Zadravecz István katolikus és

Raffay Sándor

református püspökök végezték. A Hiszekegy eléneklését követően Horthy Miklós nyitotta meg egyetemünk: „ A magyar királyi Ferenc József tudományegyetemet új székhelyén rendeltetésének átadom…Isten bőséges áldását kérem tudományos és nemzetnevelő munkájukra.”

Menyhárt Gáspár

rektor megnyitójában köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek abban, hogy a bujdosó egyetem hajlékot kaphatott Szegeden: „Köszönet és hála jár különösen Szeged városának, amely most tulajdonképpen az egykor kincses Kolozsvárt és egész Erdélyt ölelte keblére… Mi, magyarok nem elégedhetünk meg pusztán a tudományok művelésével, nem lehet egyedüli célja az egyetemnek, hogy tudományt közöljön az ifjúsággal, a gyakorlati élettel is kapcsolatot kell teremteni. …A magyar egyetemek sajátos nemzeti feladatát pedig abban látom, hogy a társadalmi életben magára veszi a nemzetnevelés szerepét. Mag kell építenünk az erkölcs országútjait… Az 1921-1922. évi tanévet – Szeged város egyetemi tanéveinek pedig bizonyára sok századot megnyitó eleje – Isten nevében megnyitom.”

Dr. Hencz Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.