Egészség

Folytatódtak az Egészségnapok a Csongor téri Kulturális és Közösségi Központban +FOTÓK

Folytatódtak az Egészségnapok a Csongor téri Kulturális és Közösségi Központban +FOTÓK

2016. október 28., péntek
Folytatódtak az Egészségnapok a Csongor téri Kulturális és Közösségi Központban +FOTÓK
egeszsegnap05_gs

Nagy érdeklődés mellett folytatódtak az Egészségnapok a Csongor téri Kulturális és Közösségi Központban. Nem véletlen: ezúttal arról hallgathattak előadást az érdeklődők, hogyan érdemes megelőzni az őszi, téli baleseteket.

Idős korban jelentősen megnő a különféle balesetek kockázata, minden harmadik 65 év feletti például évente legalább egyszer elesik, elcsúszik, aminek súlyos következménye is lehet. Kis odafigyeléssel az idősek tehetnek ez ellen,

Dr. Pócs Dávid

, a Sürgősségi Betegellátó osztály orvosa, aki rendszeresen tart az egyetemen is egészségmegőrző előadásokat, azt foglalta össze, mire kell figyelni. Mint kiemelte, nagyon fontos a rendszeres testmozgás, az izmok erősítése, akár rendszeres sétával, vagy otthon is könnyen végezhető gyakorlatokkal. Megemlítette a csonterősítőket, a kalcium, a D-vitamin jótékony hatását, de fontosnak nevezte a látás évenkénti ellenőrzését, vagy a körültekintő gyógyszerszedést, hiszen például egyes gyógyszereknek lehet olyan mellékhatása, ami szédülést okozhat, ez pedig szintén hozzájárulhat a bajokhoz. Otthonunkban is sokat tehetünk a balesetek megelőzéséért. Fontos a jó megvilágítás, a lekerekített szélű bútorok, vagy éppen a csúszásmentes padló – különösen a fürdőszobában és környékén –, a rögzített szőnyegek. Érdemes otthon is nem mezítláb, hanem papucsban, benti cipőben közlekedni, ezzel is segítve, hogy ne essünk el. Szintén tanácsos a használati tárgyakat elérhető helyeken tartani.

Kothencz János

, a Csongor téri Kulturális és Közösségi Központ alapítója arról beszélt, hogy a tarjáni közösségi ház nem véletlenül szervez rendszeresen Egészségnapokat, az ilyen alkalmakkor ugyanis az érdeklődők sok olyan hasznos tanácsot kaphatnak a tipikus betegségek megelőzésében, az egészség megőrzésében, amelyekre nem is feltétlenül gondolunk. Hangsúlyozta, mindig megtérül a testi és lelki egészségükkel törődni, és ha a például a mostani Egészségnap akárcsak egyetlen baleset elkerüléséhez is hozzájárult, akkor volt valaki, akinek nem kell majd a sürgősségi osztályt „meglátogatnia”. Dr. Pócs Dávid az Egészségnapon nemcsak az időskori balesetmegelőzésről beszélt, hanem összefoglalást is adott arról, hová érdemes fordulni különféle bajainkkal, hogy is működik az egészségügyi ellátást. Erről a vendégek írásos tájékoztatást is kaptak, akárcsak a balesetek elkerülését felsoroló otthoni teendőkről. A Csongor téri Kulturális és Közösségi Központban novemberben is folytatódik a programsorozat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.