Egyetem

Elindult a felsőoktatási keresztféléves eljárás

Elindult a felsőoktatási keresztféléves eljárás

2016. október 14., péntek
Elindult a felsőoktatási keresztféléves eljárás

Péntektől lehet jelentkezni a 2017 februárjában induló felsőoktatási képzésekre, a jelentkezőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, mely egyetem, főiskola mely szakán szeretnének továbbtanulni - közölte az Oktatási Hivatal (OH) az MTI-vel.

A keresztféléves eljárás során meghirdetett önköltséges alapszakokra és felsőoktatási szakképzésekre azok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek legalább érettségi bizonyítvánnyal. A 2017 februárjában induló állami ösztöndíjas és önköltséges mesterképzésekre pedig azok felvételizhetnek, akik rendelkeznek a szükséges felsőfokú végzettséggel, vagy 2017 januárjában szerzik meg azt. A közlés szerint a felvételi eljárás tudnivalóit és a meghirdetéseket tartalmazó hivatalos tájékoztató a már jól ismert elektronikus formában jelenik meg a www.felvi.hu honlapon. A tájékoztatóban a jelentkezők megtalálják a felvételi eljárás szabályait, valamint az Egyetemek, főiskolák menüpont alatt a hivatalosan meghirdetett képzéseket. Jelentkezni kizárólag elektronikusan lehet, a www.felvi.hu oldalról elérhető e-felvételi keretében. Az online felület a november 15-i jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll, használatához első lépésként regisztrálni kell. Mint írták, az e-felvételivel könnyen és gyorsan adható be a jelentkezés, a szükséges dokumentumok csatolása egyszerűbb, és a rendszer automatikusan szűri az informatikailag értelmezhető hibákat. A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható. Felhívták a figyelmet arra, hogy a végleges jelentkezéseket legkésőbb november 15-én éjfélig kell rögzíteni, a hitelesítés határideje november 23. Ez utóbbi legegyszerűbb módja az Ügyfélkapuval történő hitelesítés. A felvételi során legfeljebb 6 helyet jelölhetnek meg a jelentkezők, 3 jelentkezési helyet díjmentesen. Ezen felül további 3 hely jelölhető meg, ezekért egyenként 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetniük a jelentkezéskor. (Ugyanazon intézmény, ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése, ha ugyanaz a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is, csak a finanszírozási forma tér el, bár külön sorban szerepel majd, egy jelentkezési helynek számít.) A pontszámítás alapképzéseken és felsőoktatási szakképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett. A jogszabályi minimum ponthatár idén az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont. A ponthatárokat előreláthatólag 2017. január 24-én hirdetik ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.