Közélet

Életveszélyt okozó testi sértés Szegeden

Életveszélyt okozó testi sértés Szegeden

2016. október 4., kedd
Életveszélyt okozó testi sértés Szegeden
biro_birosag_jogasz_ugyved

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Hegedűs István vezette büntetőtanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt M. Zoltán ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokú ítéletét.

A vádlottat 2 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a táblabíróság, és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is. Az ítélet indoklásában elhangzott: a Szegedi Törvényszék – mérlegelve az ügy minden körülményét - helyesen döntött, amikor a vádlott büntetését a törvényi minimumban határozta meg. Ugyanakkor – tekintettel arra, hogy a vádlott hajléktalan társára immár második alkalommal támadt rá, és ha a sértett nem részesül gyors orvosi ellátásban, akár meg is halhatott volna elvérzés miatt – a végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés eltúlzottan enyhe. A büntetési célok megvalósulása érdekében mindenképp szükséges végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

A bűncselekményről

A vádlott 2014 szeptemberében Szegeden, az Állomás utcában lévő elhagyott raktárépületben lakott hajléktalanként. A 2014. szeptember 11-én a szintén ott lakó

Cs. Béla

sértett és a vádlott is alkoholt fogyasztott, amitől mindketten leittasodtak. Délután egy óra körül a vádlott és a sértett szóváltásba keveredett egymással. Ekkor a vádlott a saját lakrészébe ment, ott magához vett egy kést. Visszatérve a sértett lakrészébe a fal felé fordulva az ágyában fekvő sértett jobb lábszárába célzottan, nagy erővel beleszúrt. A sértett lába vérezni kezdett, amit a férfi csak a nadrág átvérzése után, kb. 10 perc múlva vett észre. A vádlott a szúrást követően távozott a sértett lakrészéből, a kést a raktérépület mögötti bozótosban eldobta, ahol azt az intézkedő rendőrük később megtaláltak. A sértett vádlijának egy jelentős izomága is megsérült a szúrás következtében, amely jelentős vérveszteséggel járt. A sérülés miatt a megtámadott férfi közepesen kivérzett, presokkos állapotba került, amely közvetlen életveszélyes állapotnak minősül. A megtámadott életét a kórházba kerülés után gyors orvosi beavatkozás mentette meg. A vádlott tettét bűnismétlőként, ismételten

Cs. Béla

hajléktalan sérelmére, alig több mint hat hónappal az első támadás után követte el tettét. Akkor a Szegedi Járásbíróság testi sértés bűntette miatt 90 óra, fizikai munkakörben végrehajtandó közérdekű munkára ítélte, ami a vádlott egészségi állapota miatt nem volt végrehajtható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.