Gazdaság

Egyre többen érzik fontosnak az öngondoskodást

Egyre többen érzik fontosnak az öngondoskodást

2016. október 26., szerda
Egyre többen érzik fontosnak az öngondoskodást

Egyre többen érzik fontosnak a megtakarítást, az öngondoskodást, amit jól mutat, hogy már negyedik éve folyamatosan nő az OTP öngondoskodási index értéke, amely most 38 pontot ért el - mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a 10. alkalommal végzett kutatás eredményeit bemutató sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Hozzátette: ezzel párhuzamosan egyre többen az államtól várják, hogy biztosítsa az időskori anyagi biztonságot, miközben az emberek 70 százaléka tisztában van azzal, hogy a mostani állami nyugdíjrendszer hosszú távon komoly gondok elé néz.

Kovács Antal

rámutatott ugyanakkor, hogy továbbra is rendkívül ellentmondásosak az emberek pénzügyi ismeretei, öngondoskodásról vallott nézetei, például továbbra is 5 százalék körül érzik az éves átlagos inflációt a magyar állampolgárok, miközben nincs infláció, vagy éppen negatív a pénzromlás üteme. Az OTP öngondoskodási indexe egy 0-tól 100 pontig terjedő skálán mutatja az emberek elégedettségét saját öngondoskodásukkal, megtakarításaikkal kapcsolatban. Kovács Antal arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalmi olló egyre jobban nyílik. Az iskolázottabb, vagyonosabb középkorúak körében jóval magasabb a megtakarítási képesség, szándék és a megtakarítási arány is, viszont a legfiatalabbak, a legidősebbek és a vidékiek életében az öngondoskodás még kevesebb szerepet kap - magyarázta Kovács Antal. A mostani felmérés alapján a legnépszerűbb öngondoskodási termékek az életbiztosítás, a lakástakarék-pénztár, az egészség- és önkéntes nyugdíjpénztár, valamint a betegségre kötött biztosítások mindegyike növelni tudta részesedését, ellentétben a lekötött betéttel, ami az alacsony kamatok miatt jelentősen veszített népszerűségéből. Az öngondoskodási index adatai alapján az előző időszakhoz képest hatodával kevesebben tartják ebben a formában a megtakarításukat. A felpörgő ingatlanpiac, a várható magas hozam és a kis kockázat miatt a lakástakarék egyre népszerűbb megtakarítási termék Magyarországon - jelezte az OTP vezérigazgató-helyettese. Kovács Antal az MTI érdeklődésére elmondta: az OTP-nél a lakástakarék-pénztári megtakarítások az utóbbi 3 évben megháromszorozódtak, és meghaladták a 400 milliárd forintot, az önkéntes nyugdíjpénztárban őrzött vagyon a 2011-es 130 milliárd forintról napjainkra 210 milliárd forintra emelkedett, és a takarékszámlákon tartott megtakarítások a 2011. évi 20 milliárd forintról mára 182 milliárd forintra ugrottak. Hozzáfűzte: a lakossági megtakarításokon belül 50-50 százalékos arányban osztoznak a betétek és az egyéb megtakarítási formák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.