Közélet

Botka a nemzeti ünnepen - Brüsszelnek csak annyit üzenünk: köszönjük

Botka a nemzeti ünnepen - Brüsszelnek csak annyit üzenünk: köszönjük

2016. október 23., vasárnap
Botka a nemzeti ünnepen - Brüsszelnek csak annyit üzenünk: köszönjük
okt23_varosi_unnepseg017kf

Nagy Imre szobránál rendezték meg a városi ünnepséget október 23-án, a szocialista polgármester beszédében a hatvan évvel ezelőtti események mellett kitért a szabadságra, a demokráciára, az európai értékekre is.

Botka László

egy egykori szegedi diák visszaemlékezéseihez nyúlt felütés gyanánt, mely az 1956. október 16-ai eseményeket, a forradalom szikráját mutatta be, mely Szegedről indult. "A megszólaló hang akkor, 1956. október 16-án – maga volt a forradalom. A gát áttörésének, leomlásának pillanata. Tizenkét évi félelmet, 12 évi hallgatást – a meglapulás kényszerét – törte meg akkor egy ismeretlen, szegedi diák" - fogalmazott a polgármester. Kiemelte, hogy nem a szegénység volt az események mozgatórugója, hanem a jogfosztottság, és vele szemben a hazugság, a hatalmi gőg és arrogancia. A közös érzelmek szülte közös akarat pedig soha nem látott, szoros összefogást teremtett. "Huszonhat éve, mi is magabiztosan hittük: nekünk megadatik, ami nekik nem – mi bevégezzük, amit ők elkezdtek" - pengetett meg más húrokat Botka László. Kifejtette, hogy ma ismét vannak egyenlők és egyenlőbbek, van, akire érvényes a törvény és van, aki azok fölött áll. "Ma sokszor érezzük úgy, hogy közöttünk immár lábujjhegyen jár a szabadság" - tette hozzá. Beszéde végén a polgármester Szeged bátorságára tért ki "Soha nem tartjuk oda a város égszínkék zászlaját mindenféle szélnek. És nem adjuk, ami a miénk" - hangzott el. Botka László hozzáfűzte: "így válhattunk azzá, ami vagyunk: országunk, az Európai Unió sikervárosa. Így vagyunk azok, akik Brüsszelnek csak annyit üzenünk: köszönjük, elköltjük és okosan költjük el a pénzüket és az európai demokratikus értékeik is a mienk." A szocialista politikus kifejtette: autópályákra, utakra és uszodára, a belváros és a lakótelepek megújítására és munkahelyekre költ a város, olykor széllel szemben, olykor árral szemben. "Büszke vagyok rá és hiszem, hogy Szegeden akkor is, most is nagy dolgok születnek” – zárta beszédét Botka László.

Nagy Imre

szobrát a megemlékezést követően Botka László,

Solymos László

alpolgármester és

Herédi Edit

aljegyző koszorúzta meg, illetve a szegedi intézmények, pártok, civil szervezetek képviselői is lerótták tiszteletüket. A Fidesz-L.É.T. frakció tagjai reggel, a városi megemlékezést megelőzően helyezték el a megemlékezés virágait a mártír miniszterelnök szobránál, mivel az ünnepséggel egy időben vettek részt a

lengyel-magyar szolidaritás jegyében rendezett megemlékezésen

a Rerrich Béla téren.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.