Közélet

Az uniós tagállamok biztonsági okokból nem küldenek szakértőket a görög szigetekre

Az uniós tagállamok biztonsági okokból nem küldenek szakértőket a görög szigetekre

2016. október 30., vasárnap
Az uniós tagállamok biztonsági okokból nem küldenek szakértőket a görög szigetekre

Az EU tagállamai nem küldenek menekültügyi szakértőket az Égei-tengeri görög szigetekre, mert attól tartanak, hogy veszélybe kerülhet a biztonságuk a menedékkérő-regisztrációs központokban (hot spot) - írta a Der Spiegel.

A német hetilap a hétvégi számában egy uniós intézmények köréből származó belső elemzésére hivatkozva azt írta, hogy "rendkívül instabil" a biztonsági helyzet a görög-török uniós külső határ térségében fekvő szigeteken működő hot spotokban, amelyekben több mint 15 ezer Törökországból átkelt menedékkérő tartózkodik, holott kapacitásuk ennek nagyjából a felét éri el. Az elemzés szerint a feszült helyzet "gondokat okozhat" a hot spotok személyzetének, a tagállamokból eddig küldött szakértőknek, az uniós ügynökségek munkatársainak és a segélyszervezetek dolgozóinak - írta a Der Spiegel. A hírmagazin beszámolójára reagálva az Európai Bizottság a dpa hírügynökséggel közölte, hogy az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) megerősítette a személyzet védelmét, a hot spotokban vészkijáratokat hoztak létre nekik és több biztonsági embert állítottak szolgálatba. A Der Spiegelben idézett brüsszeli elemzés szerint a feszültséget részben az okozza, hogy a tagállamok eddig sem küldtek megfelelő számban szakértőket a görög hatóságok támogatására, és gyakran nem rendelkeznek megfelelő szakmai tapasztalattal azok, akiket mégis oda helyeztek. Ezért nem halad kellőképpen a menedékjogi kérelmek elbírálása, ami hozzájárul "a túlzsúfolt hot spotokban mutatkozó frusztrációhoz és nyugtalansághoz". A feszültséget jelzi, hogy hétfőn Leszbosz szigetén egy hot spotban pakisztáni és bangladesi menedékkérők tüntettek ügyük elhúzódása miatt, és dühükben felgyújtották az EASO több irodakonténerét. A menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás szerint vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. Az Európai Bizottság október 27-én frissített kimutatása szerint a megállapodás életbe lépése óta Görögországból Törökországba 717 embert szállítottak vissza, és uniós tagországok összesen 2056 szíriai menekültet vettek át Törökországtól, a legtöbbet - 766-ot - Németország.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.