Az NVB ellenőrizte az NVI levélszavazat-számlálását

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén ellenőrizte, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) megfelelően összesítette-e a kvótareferendumra leadott levélszavazatokat, és nem emelt kifogást a testület munkájával szemben.

A testület tagjainak a levélszavazatok számlálása után nyílt lehetőségük arra, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizzék az iroda munkáját.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke arról tájékoztatta az NVB-t, hogy a levélben leadott szavazatok között 128 944 érvényes “nem” és 1000 érvényes “igen” szavazatot találtak. Az érvényes szavazatokat hozzáadják a vasárnap Magyarországon, valamint a külképviseleteken leadott voksokhoz.

Az NVI a kvótanépszavazás összesített, végleges adatairól készített hivatalos jegyzőkönyvet várhatóan kedden nyújtja be az NVB-nek.

A testület pénteki ülésén több kifogást is tárgyalt, ám ezek egyike sem volt olyan súlyú, hogy érdemben befolyásolhatta volna a vasárnapi népszavazás eredményét.

Az NVB egy magánszemély kifogására ismét megállapította, hogy jogsértő a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mobiltelefonos applikációja, mert az a szavazólapok, a szavazatok fényképének vasárnapi megosztására hívta fel a választópolgárokat. A testület Borbély Andrea Jobbik-delegált javaslatára 832 ezer forintos bírsággal sújtotta a pártot.

Az NVB szerint a “Szavazz érvénytelenül!” applikációval megsértették a választás titkosságának, tisztaságának megőrzésére és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket.

A testület szeptember 30-ai ülésén hasonló határozatot hozott, de akkor még nem szabtak ki bírságot. Az akkor hozott határozattal szemben jogorvoslat érkezett, ám arról a Kúria még nem döntött.

A testület büntetőfeljelentést is tett az ügyben az Országos Rendőr-főkapitányságon.

Az NVB egy másik határozatában azt állapította meg, hogy Csizi Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő azzal, hogy közösségi oldalán vasárnap közzétette szavazatáról készített fényképét, ugyancsak választási alapjogokat sértett.

Default thumbnail
Előző sztori

Számos programmal várja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár

Következő sztori

Megjelent Miklós Péter tizedik könyve

Legutóbbi hasonló cikkek