Bulvár

Átváltozások éjszakája és selyemmajmok a Szegedi Vadasparkban

Átváltozások éjszakája és selyemmajmok a Szegedi Vadasparkban

2016. október 20., csütörtök
Átváltozások éjszakája és selyemmajmok a Szegedi Vadasparkban
selyemmajom_vadaspark

Borzongató halloween-i estére várják a látogatókat a Szegedi Vadasparkban, valamint selyemmajmok születéséről számolt be a Vadaspark.

Kicsi óriások

"Bár sokak számára a tavaszi és nyári zsongás kötődik az állatkert élményéhez, ősszel sem áll le az élet a Vadasparkban. Mi más lehetne ennek az állításnak egyértelműbb bizonyítéka, mint egy-egy új élet megszületése! Az eheti híreinkben selyemmajmok születéséről számolunk be, és igyekszünk magyarázattal szolgálni a címben található ellentmondásra. Ugyanis a legkisebb főemlősök kicsinyei igaz valóban apróságok, de a szüleik testméretéhez képest igen nagyok. Emiatt is hárul fontos feladat az apára, majd a család többi tagjára is, akik – szó szerint – tehermentesítik az anyaállatot. Vagyis mind a két fehérfejű, mind a két törpe selyemmajom többnyire apjuk hátán kapaszkodik. Különösen az első fajnál számít nagy szakmai sikernek a sikeres szaporodás, hiszen azt a Vadaspark fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartja, és ennek a szülőpárnak ez az első szaporulata. A törpe selyemmajom pár már gyakorlott szülőnek számít, számos utódjukat nevelték már fel sikeresen. Mindkét apró főemlős család megtekinthető a Vadaspark trópusi házában. A fehérfejű selyemmajom anya a rostocki, az apa a zürichi állatkertből érkezett Szegedre, és 2015 nyara óta alkotnak egy párt. A természetes élőhelye Brazília délkeleti része, egy olyan terület, amelyet leginkább veszélyeztet ez erdőirtás. Az Atlanti-esőerdők pusztulása számos fajt veszélyeztet, főleg azokat, amelyek nehezen tudnak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, a kiirtott őserdők helyén növő másodlagos erdőkhöz, vagy éppen az ültetvényekhez. Jelenleg az eredeti őserdők kevesebb, mint 6,8% maradt fenn. Az európai állatkertekben a közel 250-300 egyede él a fajnak, ami a fajmegmentési program sikeres működését bizonyítja. Ebben a Szegedi Vadaspark is élen járt, sőt, Dr. Gősi Gábor (1998-2006), az állatkert igazgatója volt a program vezetője – akkor csak ezt az egy programot vezette magyar szakember az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének keretein belül. A törpe selyemmajmok helyzete valamivel kedvezőbb. Ő a legkisebb majom, mindössze 100 gramm körüli a tömege. Az amazóniai esőerdőkben közönségesnek tartják, azonban a kutatások szerint ennél rosszabb már a helyzet, létszáma folyamatosan csökken. Az élőhelyek pusztulása mellett a vadászat veszélyezteti elsősorban, illetve sokat fognak be „otthoni kedvencnek”. Mindkét karmosmajom a látogatók előtt éli mozgalmas családi életét, így azok nyomon követhetik az apróságok fejlődését. A fehérfejű selyemmajom kölykök a napokban kezdik játszva felfedezni kifutójukat, ami nem mindennapi élmény nyújthat azoknak, akik némi türelemmel több időt eltöltenek előttük" - írja a Szegedi Vadaspark közleménye.

Átváltozások éjszakája

"Idén harmadik alkalommal kerül sor arra az esti mulatságra, amely – a figyelemfelhívó címmel szemben – a borzongás helyett inkább a szórakozásra ad lehetőséget a vadasparki erdőben. Bár a kelta eredetű halloween nem tradicionális magyar ünnep, és nem is kötődik egy „zöld” jeles naphoz sem, a növekvő népszerűsége révén lehetőséget biztosít arra, hogy a szezont egy igazán vonzó és mulatságos programmal zárjuk. A forgatókönyv annyiban nem tér el az eddig beválttól, hogy idén sem zárjuk le 17.00-kor a pénztárat, és egészen este 21.00-ig várjuk a kedves látogatóinkat különféle játékokkal (természetesen, ezután is lehet sétálni az éjszakai sötétségbe burkolódó állatkertben). Tavaly a szögedi boszorkányok voltak az est hősei, idén új, kifejezetten állatkerti témát választottunk: „állat az emberben, ember az állatban”. Ennek megfelelően olyan jelmezeket várunk a látogatóink részéről, amelyek emberállatokat (vagy állatembereket) idéznek, a kentaurtól a farkasemberig. A beöltözött 14 év alatti gyermekek olcsóbban (400 Ft) léphetnek be, és valamennyi, idős, fiatal és halhatatlan jelmezes látogatónkat szívesen látjuk a szurikáták bemutatója mellett 19.00-kor kezdődő jelmezes felvonulásra, amelynek végén a legötletesebbeket meg is jutalmazzuk. A részletes programról rövidesen tájékoztatást nyújtunk, egy kis ízelítőt azonban már most tudunk adni a fent leírtakon kívül. Nem maradhatnak el az esti látványetetések, az oroszlánoknak például egy speciális halloween-i szörnnyel kell majd megküzdeniük, lesz több állomásos kalandjáték, számos ügyességi és bátorságpróbával, valamint sok más érdekesség, szórakozási lehetőség vár majd a felfedezésre, ezek egyikén akár még nyerni is lehet kisebb-nagyobb ajándékokat" - közölte a Vadaspark.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.