Közélet

A sortűzben életét vesztett ifjú munkásra emlékeztek mai fiatalok a 60. évfordulón Szegeden

A sortűzben életét vesztett ifjú munkásra emlékeztek mai fiatalok a 60. évfordulón Szegeden

2016. október 27., csütörtök
A sortűzben életét vesztett ifjú munkásra emlékeztek mai fiatalok a 60. évfordulón Szegeden
schvarcz_lajos_koszoruzas01_gs

Az 1956-ban a Takaréktár utcában eldördült sortűzre emlékeztek szegedi fiatalok az esemény helyszínén, 60 évvel később, október 26-án. A „figyelmeztető” sortűz Schwartz Lajos ifjúmunkás életét oltotta ki, kéttucatnyian megsebesültek.

Haág Zalán

, a KDNP szegedi elnöke, a Közgyűlésben a polgári oldal legfiatalabb önkormányzati képviselője idézte föl a hat évtizeddel korábbi történéseket. Hangsúlyozta: nem szabad relativizálni az egykori kommunista hatalom kegyetlenségét. Gyakran hozzák fel mentségül: a Széchenyi tér Takaréktár utcai torkolatát lezáró katonaság „csak” figyelmeztető lövéseket adott le, és a golyók az épületen gellert kapva sebezték halálra a fiatalt „Még ha valóban így is történt, azoknak, akik a tűzparancsot kiadták és a lövést elrendelték, tudniuk kellett: a tömeggel teli utcán, a magas épületek között a figyelmeztető sortűznek is beláthatatlan következményei lehetnek. De ennyit ért nekik egy tizenéves magyar fiatal élete, a saját honfitársaik testi épsége. Pedig még

Schwartz Lajos

is köztünk lehetne – ezzel szemben neki már gyermekei, unokái sem születhettek meg” – fogalmazott Haág Zalán. Hozzátette: „A múlton már nem tudunk változtatni, de feledni akkor sem szabad. Fontos, hogy a ma tizen- és huszonéves fiatalok is megismerjék a történelmet, ebből le tudják vonni a tanulságokat, ami könnyebbé teheti számukra a döntést a személyes életüket, a rájuk bízott közösségeket és az ország sorsát illetően. 1956 tisztasága és a velük egykorú Schwartz Lajos tragédiája átélhetővé teszi számukra az egykori eseményeket. Biztos vagyok abban, hogy aki fiatalként, előítéletek nélkül megismeri az ötvenhatos hősök helytállását, annak a számára sosem lesz kérdés többé, mi a jó és mi a rossz” – fogalmazott Haág Zalán. A megemlékezésen résztvevő

Korponyai Ernő

, a Fidelitas szegedi csoportjának vezetője fontosnak ítélte, hogy kortársai is megismerjék az egykori szegedi forradalmi eseményeket és a benne résztvevő hősök sorsát, hiszen életük példamutatásul szolgálhat az ifjú generációk számára. „Nekünk kell majd továbbvinnünk, a hétköznapokban és a közélet színterén képviselni azokat az értékeket – szabadság, függetlenség és demokrácia – amelyért 1956-ban sokan az életüket is hajlandóak voltak feláldozni” – mondta Korponyai Ernő. Az emlékező fiatalok ezt követően megkoszorúzták Schwartz Lajos emléktábláját, majd mécsest gyújtottak az 56-os hősök és áldozatok emléke előtt adózva. A szegedi megemlékezések csütörtökön a MÁV-igazgatóság szegedi épülete előtt folytatódnak: Rétvári Bence államtitkár részvételével itt avatnak emléktáblát a Széchenyi Rádiónak, mely 1956. október 26 és november 6. között sugározta műsorát a Tisza-parti városból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.