Közélet

A Jobbik szerint felesleges az óraátállítás

A Jobbik szerint felesleges az óraátállítás

2016. október 29., szombat
A Jobbik szerint felesleges az óraátállítás

A Jobbik szerint az évenkénti kétszeri óraátállítás teljesen felesleges, és egészségi szempontból káros is, ezért - a magyar társadalom többségének egyetértésével - annak eltörlését javasolják - közölte Kepli Lajos országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Az országgyűlési képviselő szerint az 1980-ban, a "Kádár-korszakban" bevezetett tavaszi és őszi óraátállítás felett már eljárt az idő, eddig azonban mégsem vizsgálta felül senki komolyan az eltörlési lehetőségét. Azt hangoztatta, hogy az óraátállítás nem egy aktuálpolitikai ügy, hanem az emberek mindennapjait érinti. Javaslatukat azzal indokolta, hogy az óraátállítások olyan ugrást jelentenek az emberi szervezetnek, mintha évente kétszer öt hét kiesne az életükből. Hozzátette, kimutatások szerint az emberek az óraátállítás után fáradtabbak, ingerültebbek lesznek, és négyszer-ötször annyi közlekedési baleset is történik, mint máskor. Tájékoztatása szerint a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (Mavir) adatai szerint már csak a nyári időszakban érhető el energiamegtakarítás az átállítással. Az elektromos áram fogyasztási szokások megváltoztak az elmúlt évtizedekben, ezért sem indokolt az óraátállítás fenntartása, ideje átlépni a XXI. századba - mondta a jobbikos politikus. Utalt egy felmérésre is, ami szerint a megkérdezettek 80 százaléka eltörölné az óraátállítást, ezen belül kétharmaduk azt támogatja, hogy a nyári időszámítás maradjon meg. A magyar társadalom álláspontja a Jobbik javaslatával megegyezik, a párt ezért azt javasolja, hogy a nyári időszámítást megtartva a télit töröljék el.

Kepli Lajos

arról is beszélt, hogy javaslatuk bejelentése után egy fideszes európai parlamenti képviselő is felvetette az óraátállítás eltörlésének lehetőségét. Hozzátette: a letelepedési kötvények kivezetése után ez a második olyan ügy, amit a Jobbik után a kormánypárt is magáévá tehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.