/

Újabb négy évig kamarai elnök Nemesi Pál

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

csmkik_sajttaj006kf

Új fejezet kezdődik a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara életében, a következő négy évben a mikro-, kis- és középvállalkozások felzárkóztatására, valamint a gazdasági társaságok termelékenységének növelésére fordít nagy hangsúlyt a kamara – jelentette ki Nemesi Pál, aki újabb négy évre kapott bizalmat a kamara tisztújító küldöttgyűlésén.

A térségi elnökségek, új osztályelnökségek, valamint a tagozati küldöttválasztó gyűlések lezárulta után a tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) tisztségviselőit. Újabb négy évre szavaztak bizalmat Nemesi Pálnak, az régi-új elnök mellett négy alelnök is tevékenykedik: Kőkuti Attila ipari, Török László kézműipari, Palotás Sándor kereskedelmi, nem utolsó sorban Pataki Andrea pedig szolgáltatási alelnök lett.

Nemesi Pál a tisztújító küldöttgyűlésen után tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a kamara életében olyan négyéves ciklus kezdődik, ami eltér az előzőektől. Nagyobb odafigyelést igényel ugyanis a mikro-, ki- és középvállalkozói szektor, hiszen több tanulmány és a CSMKIK saját felmérése is azt mutatja, hogy termelékenységük nem jó, továbbá az innovációk iránti elkötelezettségükön is van mit fejleszteni, le kell dolgozniuk jelentős lemaradásukat. Mint elmondta, a gazdasági tevékenység, a foglalkoztatottság, valamint a térség termeléséből való részesedést nézve is több mint 50%-ban a kkv-szektorhoz köthető, ezért is fontos, hogy az ő termelékenységük rövid idő alatt javulást mutasson. A jövőbeni feladataik közül a képzés és szakképzés területét emelte ki az elnök, mondván, hogy a szakképzésben vállalt feladataikon túl a felnőttképzésben és a felsőoktatásban is lesz szerepe a kamaráknak. Egy új rendszer lépett életbe szeptembertől, ami még további fejlesztést igényel, de az a cél, hogy ebből a rendszerből néhány olyan felkészült, precíz, megbízható szakemberek kerüljenek ki, akik képesek pótolni azt a munkaerőhiányt, ami a piacon tapasztalható.

Ezen két terület mellett a kamara kommunikációs rendszerének modernizálásáról is beszél Nemesi. Elmondta, szeretnék elérni, hogy a Csongrád megyében kötelező kamarai regisztrációval rendelkező 23 ezer vállalkozás ne egy adóként vagy felesleges pénzkidobásként fogja fel az évente befizetett kamarai hozzájárulást, hanem ismerjék meg, és vegyék is igénybe a CSMKIK szolgáltatásait. Önálló kamarai tagsággal 1240-en rendelkeznek, ezt a létszámot is szeretnék bővíteni, amihez elengedhetetlen, hogy megtalálják a megfelelő hangot az érintettekkel. Ehhez Nemesi Pál szerint elengedhetetlen a kommunikációs rendszer fejlesztése, ami az írott média háttérbeszorulását is fogja részint eredményezni, másik oldalról viszont a modern infokommunikációs szektor előtérbe kerülését hozza magával.

csmkik_sajttaj007kf

Kőkuti Attila, a kamara ipari alelnöke kijelentette, tudomásul kell venni, ha nem következik be változás, akkor tovább nő a munkaerőhiány. Gyökeres változtatásokat sürgetett, mondván a jelenlegi termelékenységi adatok mellett nem növelhetőek a bérek, ha pedig nem fognak többet keresni a dolgozók, akkor nem maradnak itt. Hangsúlyozta, nem az adóterhek miatt nem tudják a vállalatok kitermelni a fizetésemelést, hanem a termelékenységük alacsony szintje miatt. Palotás Sándor kereskedelmi alelnök arról beszélt, hogy az érdekképviselet területén is előrelépésekre van szükség, amit csak úgy lehet megvalósítani, ha jobban bevonják az érintett vállalkozásokat, az ő észrevételeiket pedig a kamara a kormány, illetve a törvényhozás irányába is tudja kommunikálni. Szólt arról is, hogy Dél-Magyarországon és megyénkben mindig is fontos szerepe volt a kereskedelemnek, ezért a hármashatár közelségében rejlő lehetőségek kiaknázásának fontosságát is hangsúlyozta.

Pataki Andrea szolgáltatási alelnök a fiatal vállalkozások támogatását nevezte meg céljai között, a tapasztalatok szerint ugyanis sok vállalkozás elöregszik, és nincs kinek átadni a stafétát. Kitért arra is, hogy a vállalkozói szektorban egyre több a nő, például gyermekvállalás után inkább itt dolgoznak, ezért őket is kiemelten szeretné támogatni, például a kamarán belül működő Női Vállalkozói Klubon keresztül. A CSMKIK kézműipari alelnökének megválasztott Török László pedig arról beszélt, hogy fejleszteni kell a vállalkozók pénzügyi ismereteit, tapasztalatai szerint ugyanis sokan például alapvető pénzügyi ismeretek hiányában nem mernek fejlesztésekbe fogni.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége még nyáron fogadta el a kamarai választások menetrendjét, ennek értelmében szeptember 5-e és 12-e között a tagozati jelölő és küldöttválasztó gyűlések zajlottak le, a szeptember 30-i tisztújító küldöttgyűlésen pedig a kamara tisztségviselőit választották meg négy évre. Az elnök és alelnök mellett az elnökség 18 tagját, tagozatonként 2-2 pót elnökségi tagot, valamint az ellenőrző és az etikai bizottság 6-6 tagját nevezték meg, továbbá az országos kamarai küldöttek személyéről is döntés született.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Illegális bevándorlás - TEK: 14 terrorista utazott át Magyarországon

Következő sztori

Tornaszoba- és emléktábla-avatóval ünnepelték Algyő Napját + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek