Egyetem

Új izotópterápiás és -diagnosztikai részleget alakítottak ki Szegeden

Új izotópterápiás és -diagnosztikai részleget alakítottak ki Szegeden

2016. szeptember 16., péntek
Új izotópterápiás és -diagnosztikai részleget alakítottak ki Szegeden

A dél-alföldi régióban hiánypótló radioizotópos kezelésekre alkalmas terápiás és diagnosztikai részleget alakítottak ki 1,2 milliárd forintból, uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézetében.

Pávics László

intézetvezető professzor a részleg pénteki átadása előtt az MTI-nek elmondta, az intézetben radioaktív izotópokat használnak különböző anyagok követésére, és ily módon a szervezet anyagcsere-folyamatainak megjelenítésére, illetve gyógyításra. Az intézetben évente mintegy tízezer beteget vizsgálnak meg. Az új részlegen a háromfejes SPECT/PET/CT-berendezéssel egy időben végezhető el a klasszikus radiológiai és az izotópos vizsgálat, ezzel pontosabb diagnózis érhető el. Hasonlóan párhuzamos megjelenítésre ad lehetőséget az intézet új ultrahang-berendezése is - közölte az egyetemi tanár. Az egységben dolgozó rezidensek és szakorvosok értékelő munkáját a jelenleg elérhető legjobb minőségű értékelő munkaállomások is segítik - tette hozzá. Az intézetvezető elmondta: az új, három kórtermes terápiás részlegnek köszönhetően a korábban végzett ambuláns kezelések mellett lehetővé válik a nagy aktivitású radioaktív készítmények alkalmazása is. Ezek a páciensek bizonyos időt - amíg a környezetükben tapasztalható sugárzás mértéke nem teszi lehetővé a hazaengedésüket - a részlegen töltenek. Az eddig bevált terápiás eljárások mellett az intézetben olyan új készítményeket is használnak majd, amelyek eddig nem voltak elérhetők Magyarországon. Az új részleg évente három-négyszáz terápia elvégzésére ad lehetőséget - tudatta Pávics László. Az egységet a nemzetközi standardoknak megfelelő sugárvédelmi eszközökkel és sugárbiztonsági mérőrendszerrel szerelték fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.