Közélet

Trócsányi: Magyarország benyújtotta észrevételeit a kvótaperben

Trócsányi: Magyarország benyújtotta észrevételeit a kvótaperben

2016. szeptember 30., péntek
Trócsányi: Magyarország benyújtotta észrevételeit a kvótaperben

Magyarország benyújtotta észrevételeit az Európai Unió Bíróságához (EUB) a kvótaperben - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter, budapesti sajtótájékoztatóján péntek délután.

A magyar kormány 2015 decemberében fordult a luxemburgi székhelyű EUB-hez, hogy kérje a kötelező migránskvóta megsemmisítését. Szlovákia is hasonló tartalmú beadvánnyal fordult a luxemburgi bírósághoz, és később csatlakozott Lengyelország is. Ugyanakkor, Görögország, Olaszország, Franciaország, Németország, Svédország, Belgium és Luxemburg a kvóta mellett avatkozott be a perbe. A miniszter rámutatott: elfogadhatatlan, hogy a nép megkérdezése nélkül hozzanak döntést migrációs kérdésben, amely egy ország összetételét hosszú távon meghatározhatja. Az EUB döntése jövő év második negyedévében várható.

Trócsányi László

leszögezte, ez a per precedensértékű, Európa figyeli. A miniszter hozzátette, éveket élt Párizsban és Brüsszelben, és tudja, mit jelent, amikor az integráció sikertelen. Ez egy olyan ügy, amit nem lehet átverni a tagállamokon - hangsúlyozta. Magyarországnak erőt kell mutatnia, erről szól a népszavazás. A magyar kormány elutasítja a kvótát, hiszen nem old meg semmit: a 160 ezer szétosztandó migránsból szeptember végéig kevesebb mint hatezret sikerült papíron elhelyezni - mondta a miniszter. Mindeközben naponta 150-200 migráns érkezik Görögországba, Egyiptomban pedig ötmillió várakozik - tette hozzá. A népszavazás jelentősége abban áll, hogy Magyarország milyen határozottsággal tudja képviselni kvótaellenes álláspontját, ezért fontos, hogy érvényes és eredményes legyen a népszavazás - mondta Trócsányi László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.