Kultúra

Tornyai János képeiből nyílik kiállítás Gyulán

Tornyai János képeiből nyílik kiállítás Gyulán

2016. szeptember 3., szombat
Tornyai János képeiből nyílik kiállítás Gyulán

Tornyai János festőművész sajátos nyelvezetű, egyértelműen felismerhető életművéből nyílik időszaki kiállítás Gyulán, a Kohán Képtárban szeptember közepén.

Az összeállítás igyekszik teljes képet adni az alkotó munkásságáról, azt célozza, hogy

Tornyai János

életművének minden fontosabb periódusát vagy jelentősebb képtémáját érzékeltesse - tájékoztatta a kiállítást szervező Erkel Ferenc Múzeum Nonprofit Kft. közleményben az MTI-t. Mint írják, a szeptember 15. és október 30. között látogatható kiállításon bemutatják a művész Munkácsy Mihály kompozíciós megoldásait és színhasználatát idéző korai munkáit éppúgy, mint a klasszikus alföldi festészet tematikájába illő darabokat vagy a bajai időszaktól kezdődően fokozatosan egyre színgazdagabbá váló bensőséges hangulatú táj és enteriőr-ábrázolásokat. Egy kisebb válogatás illusztrálja az 1984-ben előkerült, 718 darabból álló Tornyai-festménylelet darabjait, melyek frissessége és erőteljes színhasználata száz év távlatából is lenyűgöző - teszik hozzá. Tornyai János (1869-1936) az alföldi festőiskola kiemelkedő jelentőségű mestere volt, aki Székely Bertalantól és Lotz Károlytól tanult. 1896-ban szülővárosa, Hódmezővásárhely segítségével Párizsba is kijutott. A párizsi impresszionista festészet közvetlenül nem érintette meg, mert ekkor még mesterének és példaképének Munkácsy Mihályt tekintette. Munkácsyval jó viszonyt alakított ki, amelynek eredményeképpen a mester egy kisebb, dedikált képét ajándékozta Tornyainak. Az 1900-as években a jelen nyomorúságát, az egyszerű és bús magyar életet festette zsánerképein. A történelmi festészet is foglalkoztatta. Megfestette II. Rákóczi Ferenc rodostói száműzetését és Bercsényi Miklós egészalakos képét. Közben megalapította a hódmezővásárhelyi majolika- és agyagipari telepet, gyűjtötte a vásárhelyi népművészet emlékeit, ezzel lerakta az 1904-1905-ben megalakult hódmezővásárhelyi múzeum alapjait. Az 1910-es évek felé kiköltözött a Hódmezővásárhely melletti Mártélyra. Az ottani természeti környezet felszabadította kedélyvilágát, akkor festette legszebb alföldi tájképeit (Gémeskút, Nagyborulás, Mártélyi nagy fa). 1919-ben Budapestre költözött, színei kivilágosodtak, festményei derűsek, líraiak lettek, egyre többet foglalkoztatta a plein air festészet problémája. Tornyai János valamennyi tulajdonában levő grafikáját és festményét szülővárosára hagyta. Hagyatékát az 1951 óta a róla elnevezett Tornyai János Múzeum őrzi. Az időszaki gyulai kiállítást szeptember 15-én Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitja meg; köszöntőt mond Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere és Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.