Közélet

Szociális bérlakásokat újítanak fel Szegeden, közben a jelenlegi bérlők panaszkodnak az IKV-ra

Szociális bérlakásokat újítanak fel Szegeden, közben a jelenlegi bérlők panaszkodnak az IKV-ra

2016. szeptember 6., kedd
Szociális bérlakásokat újítanak fel Szegeden, közben a jelenlegi bérlők panaszkodnak az IKV-ra
botka__toronyhaz_sajttaj01_gs

A brutális gázszámlákról hírhedtté vált újszegedi toronyháznál, a Temesvári körúton jelentette be Botka László polgármester, hogy nagyszabású bérlakás-felújítási és pályáztatási programot indít Szeged városa. Közben a háttérben a bérlők csendben morgolódnak, sokallják a közös költséget, beázik a lakás, de panaszaikra ezúttal sem érkezett reakció.

Hetvenhat önkormányzati bérlakást állított helyre az önkormányzat tulajdonában álló ingatlankezelő társaság, az IKV Zrt., és további 50 városi tulajdonú bérlakás teljes helyreállítását, majd pályáztatását tervezik. „Összesen 126 helyrehozott önkormányzati bérlakást tudunk idén pályázat útján a rászorulóknak a rendelkezésére bocsátani” – összegzett a Temesvári körút 36. szám alatti toronyháznál

Botka László

szocialista városvezető. Az IKV Zrt. előző vezetője nem állított helyre lakásokat és nem is pályáztatott meg – ezzel magyarázta a polgármester, hogy miként is van több száz önkormányzati bérlakás Szegeden. Példaként elmondta, 2011-ben 4, majd a következő két évben 10, illetve 11 lakást pályáztattak meg. A mostani lakásrekonstrukciókat egyébként az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérbeadásából származó bevételeiből fedezi az IKV Zrt. A polgármester kitért a szociális bérlakások jogosultsági feltételeire is, mint elmondta, a minimális egy főre eső jövedelemnek nettó 37 ezer forintnak kell lennie, a maximum pedig 111 ezer. Kérdésünkre Botka elmondta, százas nagyságrendben vannak olyan lakások, amelyeknek a felújítása nem gazdaságos, ezek zömében régi bérházakban lévő kis alapterületű, alacsonyabb komfortfokozatú lakások. Ezeket pályáztatás útján kívánják eladni, mivel nagy az érdeklődés ezek iránt is.

botka__toronyhaz_sajttaj06_gs

Az IKV idei üzleti tervében az szerepel, hogy céljuk a gazdaságosan nem felújítható lakásoktól értékesítés útján megszabadulni, s az ebből befolyó összegből újítanák fel a jövőben bérbe adhatóakat. A társaság nyilvántartása szerint januárban 642 üres önkormányzati tulajdonú lakás volt Szegeden, ebből 380-at kizárólag bérbeadás útján lehet hasznosítani, míg 209-et maximum értékesítés útján lehet hasznosítani. Lakásértékesítésből egyébként ebben az évben 805 milliós bevétellel kalkulál az IKV Zrt.

Bérlakás-átadó a régi bérlők panaszaivel fűszerezve

Miközben Botka László az egyik szociális bérlakás kulcsát adta át az egyik sikeres pályázónak, több bérlő panaszkodott a Temesvári körút 36. szám alatti épület állapotára, és a részükre a kiszámlázott díjakra, továbbá a közbiztonságra. Ez utóbbinál azt kifogásolták, hogy hajléktalanok és drogosok húzzák meg magukat esténként a pincében és a szemétledobónál, és hiába szóltak az IKV-nak, nem intézkedett eddig a társaság. Egy idős nyugdíjas asszony azt kifogásolta, hogy ugyanannyit fizet egymaga a szemétszállításért és a lifthasználatért, mint amennyit a szomszédos nyolcfős család, amit nem tart igazságosnak. Volt, aki hiába jelezte az önkormányzat ingatlankezelő cégénél, hogy beázik a kisszobában az ablaka, esős időben folyik a víz a falon, azt sem javították ki, mint ahogy a folyosón lévő ablakra se nézett rá senki, pedig ott is beázás van. Akadt olyan lakó, aki azt nem érti, miért kell a takarításért fizetni, pláne annyit, amennyit beszednek tőlük, a takarító ugyanis „csak maszatol”, nincs tisztaság az épületben. Mint elmondták, több alkalommal jelezték problémáikat az IKV-nak, ám nem történt előrelépés egyik ügyben sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.