Közélet

Szijjártó Péter a washingtoni Nemzeti Sajtóklubban tartott előadást az 1956-os forradalomról

Szijjártó Péter a washingtoni Nemzeti Sajtóklubban tartott előadást az 1956-os forradalomról

2016. szeptember 28., szerda
Szijjártó Péter a washingtoni Nemzeti Sajtóklubban tartott előadást az 1956-os forradalomról
Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban tartott előadást az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, helyi idő szerint kedden este.

Az exkluzív washingtoni Nemzeti Sajtóklubban - ahol csakis újságírók és közéleti személyiségek lehetnek tagok - telt ház várta a repülőtérről egyenesen oda érkező

Szijjártó Pétert

. A rendezvényt a klub egyik elegáns éttermében tartották, magyar borvacsorával egybekötve, s ez volt az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére rendezett washingtoni megemlékezéssorozat nyitórendezvénye. Ünnepi szónoklatában a magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta: büszke nemzet nevében szól, olyan nemzetében, amely büszke a kultúrájára, a több mint ezeréves történelmére és kereszténységére. "Magyarország a szabadság és a szabadságharcosok hazája" - fogalmazott a miniszter, s hangsúlyozta, hogy 1956 fontos mérföldkő a magyar történelemben, mert kiderült, hogy a diktatúra nem tud gyökeret ereszteni Magyarországon, és bebizonyosodott, hogy a magyarok szembeszállnak bárkivel, ha a szabadságukról van szó. Ezzel összefüggésben utalt a magyar történelem szabadságküzdelmeire, az ottomán birodalom ellen vívott küzdelmektől a Habsburg-birodalom elleni szabadságharcokig. "A magyarok ma is ilyenek" - szögezte le Szijjártó Péter. Szólt arról is, hogy 1956-ban ugyan ígértek segítséget külső hatalmak, de ez a segítség nem érkezett meg."A szabadságharcot leverték, a megtorlás brutális volt, de a hősök példája egészen 1990-ig mindig bátorított bennünket" - mondta. Majd kifejtette: sokat tanultunk '56-ból, s a legfőbb tanulságnak azt nevezte, hogy "mindig magunknak kell megküzdenünk a szuverenitásunkért és a szabadságunkért". Leszögezte azt is: saját jövőjükről csakis a magyarok dönthetnek. "Mi olyannak szeretjük a hazánkat, amilyen, mint ahogyan az amerikaiak is úgy szeretik a hazájukat, amilyen. S mi soha nem engedjük meg senkinek sem, hogy ezt a hazát megváltoztassa " - hangsúlyozta Szijjártó Péter. Kitért arra is, hogy Magyarország nem szokott másokat bírálni, megadja a tiszteletet másoknak és más országoknak, ugyanakkor el is várja a tiszteletet. A külügyminiszter köszönetet mondott az Egyesült Államoknak - ahogyan fogalmazott: a szabad és derék emberek országának -, hogy az 1956-ban menekülni kényszerülők közül sokakat befogadott, megadta nekik a lehetőséget az újrakezdésre. Hozzátette: nemcsak Magyarország, hanem az Egyesült Államok is büszke lehet az '56-os magyarokra, akik az új hazának is hűséges és tevékeny polgárai lettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.