Bulvár

Teréz körúti robbanás: Ki akarták végezni a rendőröket (FRISSÍTVE)

Teréz körúti robbanás: Ki akarták végezni a rendőröket (FRISSÍTVE)

2016. szeptember 25., vasárnap
Teréz körúti robbanás: Ki akarták végezni a rendőröket (FRISSÍTVE)
Robbanás a Teréz körúton

A járőrök voltak a szombati budapesti, Teréz körúti robbantás célpontjai, "a rendőreimet ki akarták végezni" - jelentette be Papp Károly országos rendőrfőkapitány vasárnap, aki a robbantást az egész magyar rendőrség elleni támadásnak nevezte.

A főkapitány budapesti sajtótájékoztatóján üzent az elkövetőnek, aki ellen szombat éjjel hajtóvadászatot indítottak, és - mint mondta - meg fogják találni és meg fogják tudni a motivációját. Repeszképző anyagokkal kombinált, házi készítésű robbanószer robbant fel szombat éjszaka, az elkövető 170 centiméter magas, 20-25 éves férfi, aki világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmernadrágot és fehér sportcipőt viselt - ismertette. Papp Károly bejelentette azt is, hogy 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberölés kísérlete miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Papp Károly

ismertetése szerint több száz rendőr dolgozik az ügyön, és együttműködnek a Terrorelhárítási Központtal, valamint a polgári titkosszolgálatokkal is. Éjszaka megkezdték a szemlét, a tanúkutatást, a szakértőket is bevonták, és 145 kamerafelvételt is lefoglaltak. A kamerafelvételek értékelését megkezdte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ. A főkapitány bejelentette azt is, hogy az éjszaka folyamán a szakmai protokollnak megfelelően elrendelte a robbanóanyagra, robbanószerre vonatkozóan a szigorított ellenőrzést a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a közúti határátkelőhelyeken és elrendelte valamennyi nemzetközi személyszállító vonat rendőri ellenőrzését és kísérését. Vasárnap reggeltől az NNI-nél zöld számot működtetnek, a rendőrségi ügyeletekre a robbantásos merénylettel összefüggésben érkező bejelentéseket egyenesen az NNI-hez kapcsolják át. Eddig 14 bejelentés érkezett - ismertette. Beszámolt arról is, hogy a sérültek a szükséges műtéteken túl vannak, a rendőrnő életveszélyes, a rendőr súlyos sérülést szenvedett, általános állapotuk kielégítő, stabil, a rendőrnő továbbra is altatásban van. Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője jelezte, a sérültek felépüléséhez a rendőrség minden támogatást megad, családtagjaikat az éjszaka értesítették.

Keresztes Imre

, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője a sajtótájékoztatón közölte: éjszaka tájékoztatta arról az országos rendőrfőkapitány, hogy szolgálatukat teljesítő, hivatalos személyként eljáró rendőrök sérelmére követtek el bűncselekményt, ami megalapozza, hogy a KNYF vegye át az ügyet. A főügyész elmondása szerint több ügyészt is a helyszínre küldött, hogy ismerkedjenek a bizonyítékokkal és segítsék a felderítést. Mint mondta, minden feltétel biztosított ahhoz, hogy amikor hétfőn átveszik a nyomozást, az eljárás "törés nélkül haladjon tovább". Az országos rendőrfőkapitány kérdésre elmondta: a rendőrök járőröztek, ebben a körzetben teljesítettek szolgálatot, azaz nem hívásra mentek és nem intézkedés közben voltak. Arra a felvetésre, utal-e bármi arra, hogy a járőrpáros egyik tagja lett volna a bűncselekmény célpontja, azt válaszolta, hogy a járőrpáros volt a célpont. A főkapitány egy kérdésre válaszolva elmondta: a sérült rendőrnő a Budapesti Rendőr-főkapitányság toborzó tevékenységében vett részt és vesz részt a jövőben is. Arra a kérdésre, hogy terrortámadás történhetett-e, azt mondta: a rendőrség hét verziót állított fel a bűncselekmény lehetséges indítékára, ezeket most vizsgálják. Papp Károly válasza szerint a bűncselekmény környéke addig lesz lezárva, amíg a szemlebizottság vezetője azt nem jelenti a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjének, hogy a szemlét befejezték. Ebbe - mint mondta - nem kíván országos rendőrfőkapitányként beleszólni. Az elkövető hollétét firtató kérdésre pedig annyit mondott, a nyomozás érdekében erre nem kíván válaszolni. A sajtótájékoztató elején lejátszották azt a négy hangfájlt, amelyen a járőrpáros férfi tagja segítséget kért a robbanás után. A járőr először arról beszélt, robbanás történt a Teréz körúton, majd segítséget kért, elmondta, hogy egy rendőr eszméletlen, végül mentőt kért megsérült kolléganőjének.

Mindenki visszatérhetett otthonába

A fővárosi Teréz körúton szombat éjjel történt robbantás után a környékről kiköltöztetett valamennyi lakó visszatérhetett otthonába - közölte a VI. kerületi önkormányzat vasárnap este az MTI-vel. A közleményben azt írták, a hatóságok tájékoztatása szerint az épület statikailag nem sérült. Az önkormányzat arra kéri a robbantásban érintett lakókat, hogy amennyiben segítségre van szükségük, jelezzék a 342-0905-ös vonalas telefonszámon.

A hatóság szükség esetén tanúvédelmet biztosít

A szombati budapesti, Teréz körúti robbantás nyomravezetőjének személyét a rendőrség bizalmasan kezeli, az eljáró hatóság szükség esetén megvédi a tanút - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján vasárnap este. Papp Károly országos rendőrfőkapitány korábban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nettó 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki. A honlapon megjelent közlemény szerint az összeg annak fizethető ki, aki egyebek mellett az elkövető személyéről olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével az azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik. A 20-25 év körüli, körülbelül 170 centiméter magas, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmernadrágot és fehér sportcipőt viselő elkövető ellen több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt folytatnak eljárást.

Rendőrség: nincs szüksége vérre a sérülteknek

A rendőrség cáfolja azt a közösségi médiában terjedő hírt, amely szerint a szombati budapesti, Teréz körúti robbantásban megsérült egyik rendőrnek vérre lenne szüksége - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata vasárnap az MTI-vel. A közleményben azt írták, sérüléseikhez képest mindkét rendőr egészségi állapota kielégítő, stabil.

Befejezték a helyszínelést a hatóságok, a környéken helyreállt a forgalom

Vasárnap késő este befejezték a helyszínelést a hatóságok a fővárosi Teréz körúton, ahol szombat este egy házi készítésű robbanószerkezettel elkövetett robbantásban sebesült meg két járőröző rendőr - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának ügyeletese az MTI-vel. A kordonokat elbontották, a területzárást feloldották. A gyalogos és a közúti forgalom helyreállt - tette hozzá az ügyeletes. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Facebook-oldalán azt írta: a 4-es és a 6-os villamospótló autóbuszok, valamint a 70-es és a 78-as trolibuszok ismét az eredeti útvonalon közlekednek. A fővárosi Teréz körút 2-4. szám előtt szombat éjjel történt robbantásban egy rendőr életveszélyesen, a másik súlyosan sebesült meg. Vasárnap estére mindkettőjük állapotát stabilizálták. A Teréz körutat az Oktogon és a Wesselényi utca között még szombat éjjel teljes egészében lezárták, a BKK járatait elterelték, a rendőrök napközben minden környéken élőt kikérdeztek, a helyszínelők pedig folyamatosan dolgoztak. Papp Károly országos rendőrfőkapitány vasárnap azt mondta: a robbantás célpontjai a járőrök voltak - mint fogalmazott - "a rendőreimet ki akarták végezni". A főkapitány az egész magyar rendőrség elleni támadásnak nevezte a robbantást, és közölte: hajtóvadászatot indítottak az elkövető ellen, és - mint mondta - meg fogják találni és meg fogják tudni a motivációját. Ismertetése szerint több száz rendőr dolgozik az ügyön, és együttműködnek a Terrorelhárítási Központtal, valamint a polgári titkosszolgálatokkal is. Éjszaka megkezdték a szemlét, a tanúkutatást, a szakértőket is bevonták, és 145 kamerafelvételt is lefoglaltak. A kamerafelvételek értékelését megkezdte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberölés kísérlete miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Vasárnap napközben a Nemzeti Nyomozó Iroda kérte, hogy aki a cselekmény helyszínén vagy annak közelében tartózkodott, illetve aki a cselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-620-107-es telefonszámon, vagy hívja a 107-es, 112-es segélyhívók valamelyikét. Ezen felül a rendőrség azt kérte, hogy mindazok az állampolgárok, vállalkozások, akik, illetve amelyek Budapest teljes közigazgatási területén belül térfigyelő kamerát üzemeltetnek, a rögzített felvételeiket 30 napig, azaz 2016. október 24-ig őrizzék meg. A rendőrség személyleírást adott a gyanúsított férfiről és 10 milliós nyomravezetői díjat is kitűzött, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pedig emberölés kísérlete miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Bomba robbant

Egyértelműen nem gázrobbanás történt a Teréz körúton szombat éjjel, egészen bizonyos, hogy robbanószerkezet robbant fel - mondta Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap déli műsorában. A szakértő szerint a robbanás környezetében keletkezett elváltozások, károk, a kirakatüveg környékének sérülése, a fal maradványa egyértelműen nagyobb mennyiségű robbanóanyag robbanására utal. Arra a felvetésre, hogy a robbanás környékén talált szegek miatt elképzelhetőnek tartja-e, hogy csőbomba robbant, a szakértő kifejtette: a csőbomba sokkal kisebb károkat okoz, "és láthatóan nem csőbomba, hanem más, házi készítésű szerkezet robbant fel". Mint mondta, a csőbombában kevesebb a robbanóanyag. A szakértő az esetről eddig közölt felvételek alapján azt valószínűsíti, hogy a kirakat előtt volt elhelyezve a szerkezet, ami felrobbant. Az ismeretlen eredetű robbanás szombaton 22 óra 30 perc körül történt a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségnél. A robbanás következtében a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre megsérült, mindkettőjüket kórházba szállították. A robbanás körzetét lezárták és szakértők bevonásával megkezdték a helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést. A rendőrség felhívást is közzétett közzé arról, hogy várja a robbanás szemtanúinak jelentkezését. A rendőrség az MTI érdeklődésére vasárnap arról tájékoztatott, a nyomozás érdekeire tekintettel kizárólag a robbanásról hajnalban kiadott közleményüket és a tanúkutatásról szóló felhívásukat kívánják közölni, így nem erősítették meg a szemtanúk állítását sem, hogy a két sérült rendőr egyike nő.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke összehívta a testület ülését hétfőre

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke összehívta a testület ülését hétfő reggelre.

Molnár Zsolt

az MTI-nek elmondta, az ülésen részletes beszámolót vár a hatóságoktól a szombati, Teréz körúti robbanás kivizsgálásának eredményéről, a robbanás lehetséges okairól. Molnár Zsolt az MTI-hez vasárnap közleményt is eljuttatott, ebben azt írta, a szombat esti ismeretlen eredetű robbanás kivizsgálása a rendőrség kötelessége csakúgy, mint a tényekre szorítkozó, tárgyszerű tájékoztatás. A civil kontroll biztosítása pedig a nemzetbiztonsági bizottság kötelessége, ezért a vizsgálat eredményéről, a robbanás lehetséges okairól részletes beszámolót vár a hatóságoktól hétfő reggeli ülésén - írta. A bizottságot hétfő reggel 8 órára hívta össze az elnök. Molnár Zsolt hozzátette: az ügyben csak tárgyszerű tájékoztatásnak van helye, "találgatásokra, spekulációkra, híresztelésekre alapozva nincs helye félelemkeltésnek", ez pedig - mint írta - minden közéleti szereplő és véleményformáló közös felelőssége. A nemzetbiztonsági bizottság elnöke közleményében mielőbbi felépülést kívánt a robbanásban megsérült rendőröknek.

Mindenkitől felelősségteljes magatartást kér Tuzson Bence

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint a legfontosabb, hogy a budapesti Teréz körúti robbanás utáni nyomozás sikeres legyen, ezért mindenkitől felelősségteljes magatartást kér.

Tuzson Bence

vasárnap az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, szintén fontos, hogy amennyiben voltak tettesek, kézre kerüljenek. Az államtitkár hozzátette, várhatóan estére a rendőrség már annyi információ birtokában lesz, hogy részletes tájékoztatást tud adni a történtekről. Tuzson Bence a kormány nevében jobbulást kívánt a két megsérült rendőrnek.

A rendőrség kéri a fővárosban térfigyelő kamerát üzemeltetőket, őrizzék meg 30 napig a rögzített felvételeket

A rendőrség azt kéri a fővárosban térfigyelő kamerát üzemeltetőktől, hogy a rögzített felvételeket október 24-éig őrizzék meg - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap az MTI-vel. Azt írták, a VI. kerületben, a Teréz körúton szombaton 22 óra 36 perckor bekövetkezett robbanással kapcsolatban azt kérik, hogy mindazok az állampolgárok, vállalkozások, akik, illetve amelyek Budapest teljes közigazgatási területén belül térfigyelő kamerát üzemeltetnek, a rögzített felvételeiket 30 napig, azaz 2016. október 24-éig őrizzék meg. A rendőrség továbbra is kéri, hogy aki a robbanás helyszínén vagy annak közelében tartózkodott, illetve aki a történtekkel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-620-107 telefonszámon, illetve hívja a 107 vagy a 112 nemzeti segélyhívó telefonszámok valamelyikét. Az ismeretlen eredetű robbanás szombaton 22 óra 36 perckor történt a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségnél. A robbanás következtében a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre megsérült, mindkettőjüket kórházba vitték.

Stabil a sérült rendőrök állapota

Elszenvedett sérüléseikhez képest kielégítő, stabil a szombat éjjeli robbanásban megsérült két budapesti rendőr tiszthelyettes állapota - közölte a rendőrség vasárnap este a honlapján. A közlemény szerint a 23 éves nő életveszélyes, a 26 éves férfi súlyos sérüléseket szenvedett. Mindkettőjüket megműtötték és jelenleg az intenzív osztályon ápolják őket a Honvéd kórházban - tették hozzá. Szombat éjjel ismeretlen eredetű robbanás történt a fővárosban, a VI. kerületben, a Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségnél.

Korábban írtuk:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre sérült meg a szombat esti budapesti robbanásban, és további sérültek nincsenek - derül ki abból a közleményből, amely vasárnap hajnalban jelent meg a police.hu honlapon. A rendőrségi közlemény szerint 22 óra 30 perc körüli időpontban a VI. kerületi Teréz körúton történt a robbanás, amelynek eredete egyelőre ismeretlen. "A robbanás következtében a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre megsérült - mindkettőjüket kórházba szállították. A rendőrség a robbanás körzetét lezárta, és megbizonyosodott arról, hogy további sérültek nincsenek" - áll a tájékoztatásban.

Robbanás történt egy Teréz körúti üzlethelyiségben

A közlemény szerint a rendőrség - szakértők bevonásával - megkezdte a helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést végez. A robbanás eredetével kapcsolatos helyszíni és szakértői vizsgálatok, valamint az anyagi kár felmérése folyamatban van.

A rendőrség a lakosság segítségét kéri

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz a budapesti Teréz körúton szombaton késő este történt robbanás ügyében, és a lakosság segítségét kérik - olvasható a rendőrségi honlapra vasárnap reggel feltett közleményben. Az egyelőre ismeretlen eredetű robbanásban, amely a Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségben történt, két rendőr megsérült - közölte korábban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a rendőrség. A Nemzeti Nyomozó Iroda kéri, hogy aki a cselekmény helyszínén vagy annak közelében tartózkodott, illetve aki a cselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-620-107-es telefonszámon, vagy hívja a 107-es, 112-es segélyhívók valamelyikét - áll a rendőrségi közleményben. Az MTI tudósítói a helyszínről azt jelentették, hogy a rendőrség a Teréz körutat teljes egészében lezárta az Oktogon és a Wesselényi utca között, és kordonokat emelt a Király utcában is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.