Gazdaság

Rákóczi Szövetség: beiratkozási ösztöndíjakat adnak át Kárpátalján

Rákóczi Szövetség: beiratkozási ösztöndíjakat adnak át Kárpátalján

2016. szeptember 24., szombat
Rákóczi Szövetség: beiratkozási ösztöndíjakat adnak át Kárpátalján

Kárpátalján, a Felső-Tisza-vidéken 173 magyar iskolakezdő veheti át ösztöndíját a Rákóczi Szövetség beiratkozási programja keretében szeptember 26-án és 27-én - közölte a szervezet az MTI-vel.

A szövetség közleményében emlékeztetett: a beiratkozási program 2004 óta zajlik annak érdekében, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, vállalva ezzel a magyar közösségek megmaradását is. A program a Felvidéken indult és az ott elért pozitív eredmények alapján - a szlovákiai magyar iskolakezdők száma az utóbbi években stabilizálódott, az elmúlt két évben növekedett - terjesztette ki a szövetség olyan kárpátaljai, erdélyi és délvidéki területekre, ahol az asszimilációs folyamatok felgyorsultak. Az ösztöndíj értéke 10 ezer forint, amit támogatási szerződés keretében vehetnek át az iskolakezdők szülei. A program célja, hogy ráirányítsa a magyar családok figyelmét a magyar iskolaválasztás fontosságára és helyességére. A program minden év decemberében veszi kezdetét az óvodások megajándékozásával, illetve a szülők levél útján történő megszólításával, amiben a magyar iskola előnyeire, az ott megszerezhető többlettudás lehetőségére, valamint a magyar közösség megmaradása és a magyar iskolaválasztás közötti összefüggésekre hívják fel a szülők figyelmét. A kezdeményezés mögött nagyszabású társadalmi összefogás jött létre. A támogatók között több száz magyarországi önkormányzat, civilek, közéleti személyiségek és alapítványok sorakoztak fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.