Közélet

Palkovics László: át kell alakítani a magyar oktatás rendszerét

Palkovics László: át kell alakítani a magyar oktatás rendszerét

2016. szeptember 6., kedd
Palkovics László: át kell alakítani a magyar oktatás rendszerét

Át kell alakítani a magyar oktatás rendszerét, és az elmúlt kilenc hónapban pedagógusokkal, oktatási szakemberekkel felmérték, mit kell megváltoztatni, hogyan akarják működtetni az iskolákat a következő időszakban, mit vár el a közösség az iskolarendszertől - mondta az oktatási államtitkár kedden Balassagyarmaton.

Palkovics László

a Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium új épületének avatóünnepségén kifejtette: nagyon gyorsan változó környezethez kell alkalmazkodni a tanítással. Példaként említette, hogy mostanra már van olyan iskola, ahol mindenkinek okostelefonja van az első osztályban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elvárásként azt fogalmazta meg: a diákokkal meg kell szerettetni a tanulást, és el kell érni, hogy tudják alkalmazni az ismereteket a változó világban is. Palkovics László a váci katolikus egyházmegye által fenntartott iskolában kitért arra, hogy a második világháború előtt Magyarországon az iskolák kétharmada egyházi fenntartású volt, majd 1950-re ezek száma 12-re csökkent. A rendszerváltozás óta ez a szám növekszik, jelenleg több mint 700 egyházi fenntartású iskola van hazánkban, a legnagyobb iskolafenntartó a katolikus egyház, amely 286 intézményt működtet. A világ rendje elkezd kiegyenlítődni, és ez jól nagyon van így - fogalmazott az oktatási államtitkár.

Csáki Tibor

, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) vezetője az ünnepségen elmondta, a szalézi rend nyolcvanéves működés után két éve vonult ki Balassagyarmatról, akkor a váci egyházmegyének adták át kollégiumuk épületét; ezt újították fel, és alakították át általános iskolává. A beruházást a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán elnyert 180 millió forint mellett az egyházmegye saját forrásából, 150 millió forintból végezték, ebből 130 milliót költöttek a belső átalakításokra, 20 milliót pedig a berendezésre. A főigazgató ismertette: a váci egyházmegye 29 oktatási intézményt működtet, ebből 11-et Nógrád megyében. Elmondta azt is, hogy Balassagyarmaton 1992-ben indult újra a katolikus oktatás. A Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium új, az általános iskola alsó tagozatosai számára létrehozott épületét

Beer Miklós

váci megyéspüspök áldotta meg. Úgy fogalmazott: amikor hívő emberként Isten áldását kérjük, azt a szándékunkat akarjuk kifejezni, hogy azt akarjuk tenni, amit ő vár tőlünk.

Lavaj Árpád

iskolaigazgató az MTI-nek elmondta: elkészült az épület teljes energetikai felújítása, a külső-belső szigetelés, a fűtésrendszer korszerűsítése. A háromszintes épület szerkezetét meghagyták, az alsó két emeleten a kollégiumi szobákat alakították át tantermekké, tanári szobákká, és új vizesblokkokat építettek. A Szent Imre iskola három épületben működik Balassagyarmaton, összesen 22 osztállyal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.