Sport

Olimpia 2024: visszavonja Róma olimpiai jelölését a város főpolgármestere

Olimpia 2024: visszavonja Róma olimpiai jelölését a város főpolgármestere

2016. szeptember 21., szerda
Olimpia 2024: visszavonja Róma olimpiai jelölését a város főpolgármestere
olimpiai_jatekok

Virginia Raggi római főpolgármester a korábbi bejelentésekkel ellentétben nem találkozott Giovanni Malagóval, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnökével a szerdára meghirdetett sajtótájékoztatója előtt, amelyen az olasz főváros vezetője az értesülések szerint visszavonja Róma olimpiai jelölését.

A támogatás megvonásával Rómának gyakorlatilag semmi esélye a rendezésre, mivel úgy még egyetlen város sem lehetett házigazdája ötkarikás játékoknak, hogy nem állt mögötte a városvezetés. A délutánra meghirdetett sajtótájékoztató előtt találkozott volna

Raggi

és

Giovanni Malago

, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke, de a megbeszélés elmaradt, mert a városvezető nem fogadta Malagót, aki több mint félórás várakozás után távozott a római városházáról. „Felelőtlenség lenne a részünkről, ha támogatnánk ezt a pályázatot” – jelentette be nem sokkal később a polgármester, hozzátéve, hogy a rendezés elviselhetetlen terheket jelentene és csak adósságot eredményezne. A júniusban megválasztott Raggi korábban többször hangsúlyozta, hogy a pénzügyi nehézségekkel és korrupciós botrányokkal küzdő Róma számára nem tartja elsőrendűnek a nyolc év múlva esedékes játékok megrendezését. Többek között eleve a játékok elutasításával kampányolt, s szerdai bejelentésével tette ezt hivatalossá. Nemet mondott az olimpiára Beppe Grillo, a római főpolgármester mögött álló 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére is. Giovanni Malago hétfőn úgy nyilatkozott, szégyen lenne, ha Róma visszalépne a pályázattól. Úgy vélekedett, hogy Olaszország hitelességét fenyegeti, ha visszavonják a kandidálást, és ez egyben az olasz sportélet veresége is lenne. Megjegyezte, hogy az esetleges negatív döntés nem az ő személyes veresége lenne, hanem az olasz sportéleté, mivel azt jelentené, hogy „a politika beleszólt és felülírta a sport döntéseit”. Akkor még úgy fogalmazott, az utolsókig bízik abban, hogy Róma főpolgármestere változtat álláspontján. Emlékeztetett rá, hogy a 2024-es olimpia költsége nem Róma lakosságát terhelné, és mintegy 177 ezer munkahelyet teremtene. Kiemelte, hogy a felmérések szerint a 18 és 25 év közötti fiatalok többsége támogatja az olimpiai kandidálást. Korábban úgy fogalmazott, ha Róma most lemond a jelölésről, a következő harminc vagy akár ötven évre eleshet az újabb olimpiai rendezéstől. Raggi bejelentése nyomán Budapest mellett már csak két város – Los Angeles és Párizs – maradt reális eséllyel versenyben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben Limában dönt a helyszínről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.