Közélet

Október közepén megkezdheti működését a közös uniós határ- és parti őrség

Október közepén megkezdheti működését a közös uniós határ- és parti őrség

2016. szeptember 14., szerda
Október közepén megkezdheti működését a közös uniós határ- és parti őrség

A tagállami kormányokat tömörítő uniós tanács szerdán megadta végső hozzájárulását a közös határ- és parti őrség létrehozásához, amely így október közepén már megkezdheti a működését.

Robert Kalinák

, az unió soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia belügyminisztere üdvözölte, hogy a tanács és az Európai Parlament ilyen gyorsan és hatékonyan tudott cselekedni az ügyben. "Közvetlen hatással van a schengeni övezet egészére, hogy miként kezeljük a külső határainkat. Az európai határ- és parti őrség segíteni fog benne, hogy közösen szálljunk szembe napjaink kihívásaival. Kizárólag a külső határaink hatékony kezelésével térhetünk vissza a rendes kerékvágásba, nincs más út" - közölte a tárcavezető. A szervezet felállításáról szóló jogszabály október 6-án lép hatályba, az ügynökség ezt követően kezdheti meg a működését. A tagállamok továbbra is megtartják határaik védelmének hatáskörét, azonban szükség és kérés esetén a határ- és parti őrség meghatározza a megfelelő létszámú stábot és technikai felszerelést és támogatást tud nyújtani, hiányosságok esetén időben be tud avatkozni. A leendő ügynökség a Frontex és az uniós tagállamok erőforrásait egyesíti. Tagállami felajánlások alapján bármikor rendelkezhet 1500 fős személyi állomány és eszközök mozgatásáról, a szükségesnek ítélt területekre való átcsoportosításáról legfeljebb 10 napon belül. Az Európai Bizottság korábbi tájékoztatása szerint az ügynökség feladatai között szerepel a migrációs áramlások nyomon követése, a gyenge határőrizeti pontok azonosítása, valamint az, hogy válaszintézkedéseket hajtson végre azokban az esetekben, amikor az EU valamely külső határát veszély fenyegeti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.