Közélet

Nincs integrált játszótere Szegednek

Nincs integrált játszótere Szegednek

2016. szeptember 7., szerda
Nincs integrált játszótere Szegednek
kerekesszek_sport

Több mint száz játszótere van Szegednek önkormányzati fenntartásban, de ezek közül egyik sem integrált játszótér, ahol fogyatékkal élő és egészséges gyerekek együtt tölthetnék el szabadidejüket. A Liget-projekt kapcsán szóba került egy ilyen kialakítása, egyelőre zajlanak az egyeztetések, de konkrétumokról még nincs döntés.

Augusztus legvégén, néhány nappal az iskolakezdés előtt adták át Nyíregyháza belvárosában azt az integrált játszóteret, ahol a fogyatékkal élő és egészséges gyerekek együtt tölthetik szabadidejüket - írta meg a Szabolcs Online hírportál. A különleges játszótér építését a helyi rotary club kezdeményezte, mellyel kapcsolatban

Kiss Ferenc

soros elnök a hírportálnak elmondta, a játszótér az esélyegyenlőség színtere, mely egyébként az életben is mérce. A nyíregyházi eset kapcsán szerettük volna megtudni, Szegeden és Csongrád megye más településein működik-e integrált játszótér. A Tisza-parti város önkormányzata nem tart fenn hasonló játszóteret, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. weboldaláról viszont megtudtuk, városszerte jelenleg 105 játszóteret üzemeltet a cég, több mint 800 játszótéri eszközzel. Ezek közül azonban egy sem integrált játszótér, sőt, egyik területen sincs olyan eszköz, melyet a fogyatékkal élő gyerekek is használni tudnának. A megyeszerte 26 csoporttal működő Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének tudomása szerint a dél-alföldi régió nem bővelkedik szabadon használható integrált játszóterekben.

Hódi Gábortól

, az egyesület titkárától megtudtuk, a

990 nillió forintos újszegedi Liget-projekt

kapcsán szó volt róla, hogy integrált játszótéri eszközöket is kihelyeznek a parkba, ennek kialakítása érdekében egyeztetésre hívták a szegedi székhelyű egyesületet. A tervek most körvonalazódnak. Bár a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete idősebb és középkorú tagokkal bír, s elsősorban érdekérvényesítő és rehabilitációs feladatokat lát el, Hódi Gábor szerint a Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, valamint a Szegedi Fekete István Általános Iskola közelében lenne érdemes integrált játszótereket létrehozni. Ezeket az intézményeket ugyanis napi szinten, biztonsággal közelíthetik meg a gyerekek és szüleik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.