Közélet

NGM-államtitkár: fontos, hogy megőrizzük az eurózónán kívüli EU-tagállamok érdekérvényesítési képességét

NGM-államtitkár: fontos, hogy megőrizzük az eurózónán kívüli EU-tagállamok érdekérvényesítési képességét

2016. szeptember 26., hétfő
NGM-államtitkár: fontos, hogy megőrizzük az eurózónán kívüli EU-tagállamok érdekérvényesítési képességét

Az euróövezeten kívüli EU-tagállamok egyetértenek abban, hogy fontos megőrizni a brit népszavazás előtti közös érdekérvényesítési képességet - mondta el az MTI-nek Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára, miután hétfőn Varsóban az érintett országok képviselőivel egyeztetett.

Az NGM pénzügyekért felelős államtitkára

Konrad Szymanski

, az Európai Unió (EU) ügyeiért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes által kezdeményezett tanácskozáson vett részt. Az államtitkári szintű egyeztetésen jelen voltak a bolgár, a cseh, a dán, a horvát, a román és a svéd kormány képviselői is. Szymanski hétfő reggel úgy nyilatkozott a sajtónak: az Egyesült Királyság EU-ból történő távozásáról döntő brit népszavazás után szükséges "jó kommunikációs csatornákat" létrehozni az euróövezeten kívüli EU-államok között, hogy továbbra is "hallható legyen a hangjuk".

Hornung Ágnes

a megbeszélés után úgy értékelte: a június 26-i brit népszavazás után ténylegesen megváltozott a nem euróövezeti tagállamok helyzete, "mind a súlyukban, mind az Európai Tanácsban elfoglalt szavazati arányukban jóval szerényebb lesz az érdekérvényesítő képességük". A britek "nyílt, transzparens és tiszta gazdaságpolitikát képviseltek, nagy volt a politikai és gazdasági súlyuk, ezzel bizonyos hátrány érte a többi nem eurózónás tagállamot" - fejtette ki az államtitkár. Hangsúlyozta: fontos, hogy a még nem eurózónás tagállamok "fenntartsák azt az egységet, amit a britekkel együtt eddig is képviseltünk, és azokban a kérdésekben, melyek ezentúl is napirenden lesznek, ugyanazt a következetességet vigyük végbe, mint június 26-a előtt." Az államtitkár úgy értékelte: ebben a tekintetben a varsói találkozó - melynek napirendjén az EU-integráció, a bankunió, valamint a magánberuházások ösztönzését célzó Juncker-terv is szerepelt - eredményes volt. "Mindannyiunk számára világossá vált és rögzült, hogy a nem eurózóna tagállamok egysége érdekében egyeztetni kell" - mondta, hozzátéve: informális konzultációkról lesz szó. "Nem szeretnénk, hogy az eurózóna és a nem-eurózóna közötti szakadék még tovább mélyüljön" - húzta alá Hornung Ágnes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.