Közélet

Mikortól tanuljon a gyerek önállóságot? + FOTÓK

Mikortól tanuljon a gyerek önállóságot? + FOTÓK

2016. szeptember 13., kedd
Mikortól tanuljon a gyerek önállóságot? + FOTÓK
konferencia01_gs

Ez akkor is fontos kérdés, ha egy gyermek családban nő fel, de különös jelentősége van ennek, ha egy fiatal lakásotthonban vagy nevelőszülőknél él. Hogy milyen problémákra kell a hétköznapokban életszerű válaszokat adniuk a gyermekvédelmi szakembereknek, arra segít rendszeresen választ adni a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató minőségbiztosítási rendszere. Most először konzultációs szakmai napon mutatták be, miért is elengedhetetlen a minőségbiztosítás a Szent Ágotánál.

Módszertani támogató munkája részeként országosan egyedülálló minőségbiztosítási rendszert is működtet a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. Ezzel a római katolikus és a görög katolikus egyházi gyermekvédelmi intézmények fejlesztő munkáját segíti. A minőségbiztosítási rendszer – a szakmai célkitűzésekkel összhangban – szintén azt a célt szolgálja, hogy a gyermekvédelemben a gyermekekkel való törődés kerüljön megkérdőjelezhetetlenül a középpontba. A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója 2011-ben kapott országos módszertani intézmény kijelölést az Emberi Erőforrások Minisztériuma akkori szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárától,

Asztalosné Zupcsán Erikától

. Attól fogva a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató – 13 megyét érintően – minden római és görög katolikus egyházi fenntartásban működő, gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézménynek biztosít rendszeresen módszertani szolgáltatást. Ennek része a szakmai kontroll, a minőségbiztosítási rendszer, hogy a gyermekvédelmi munka gyakorlati, életszerű, gyermekközpontú fejlesztése folyamatos lehessen. Számos szakmai konferencia, szimpózium után a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Országos Egyházi Módszertani Intézménye a minden évben elvégzett, szakmai minőségbiztosítási felméréshez kapcsolódóan most első alkalommal rendezte meg konzultációs szakmai napját. A hétfői rendezvényre valamennyi érintett egyházmegyei intézmény gyermekvédelmi szakemberei meghívást kaptak, a Csongor téri ÁGOTA Kulturális és Közösségi Központban több mint 40-en hallgatták meg a szakmai beszámolókat. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató előadói a konzultációs szakmai napon részletesen bemutatták minőségbiztosítási rendszerét, amely nevelőszülői hálózatában és gyermek- illetve lakásotthonaiban már évek óta működik. Szó volt a belső felmérés és a szakmai munka eredményeiről, valamint a minőségbiztosítás lehetőségeiről a gyermekvédelemben.

konferencia04_gs

Kothencz János

, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója azt emelte ki, hogy a minőségbiztosítás az, ami segít a mindenkori szakmai programokat újra és újra aktualizálni, és az életszerűség adta tapasztalatok mentén megvalósítani a tudatos szakmai fejlesztést különböző területeken. Jó példaként említette a preventív utógondozást, amelynek az a lényege, hogy már 18 éves kor előtt kezdjék meg a fiatalok felkészítését az önálló életre, legyen szó egy vacsora elkészítéséről vagy a hivatali ügyintézésről. Ezek lehet, hogy rutinszerűnek tűnnek annak, aki családban nő fel, mégis fontosak a gyermekvédelmi ellátásba kerülők esetében.

Emődi Máté

, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató módszertani és minőségbiztosításért felelős munkatársa beszámolt a kérdőíves kutatások eredményeiről, illetve szólt az elmúlt évek tapasztalatairól. A kérdőívek áttekintésével összefüggésben úgy vélte, évről évre fokozatosan javulnak az eredmények, amelynek egyértelműen a gyermekek a nyertesei.

Nagy Gábor Dániel

szociológus, a DARTKE Egyesület elnöke előadásában azt vázolta, hogyan működik a minőségbiztosítás a szociális szférában, melyek a gyakorlati előnyei, és miért fontos a folyamatos visszacsatolás a minőség javítása érdekében. Elhangzott még a szakmai napon, hogy az ÁGOTA Alapítvány KÁSZPEM® rendszere, mint a segítségre szoruló gyermekeket és fiatalokat segítő csoportmódszer és pedagógiai rendszer, valóban hatékony segítség a mindennapokban, és a minőségbiztosítási felmérés alapján is méltán megbecsült a gyermekvédelmi szakemberek és a gyerekek körében. A konzultációs napot a szakemberek egyértelműen pozitívan fogadták, a sorozat a jövőben is folytatódni fog.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.